Direct naar artikelinhoud

Banken gered van ondergang dankzij drugsgeld

Het internationale bankenstelsel is op het hoogtepunt van de financiële crisis gered door miljarden euro’s afkomstig van drugshandel en andere criminele activiteiten. Dat zegt VN-topambtenaar Antonio Maria Costa.

Spoel terug naar het najaar van 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis. De banken vertrouwden elkaar voor geen haar en leenden geen snel beschikbare contanten uit aan concurrerende instellingen. Een voor een draaiden ze de geldkraan dicht, waardoor gereputeerde instellingen als Lehman Brothers in acute geldnood kwamen en op de fles gingen. In ons land kenden Fortis en Dexia zware liquiditeitsproblemen, die pas na massale tussenkomst van de overheid bezworen werden. De georganiseerde misdaad sloeg in die turbulente periode zijn slag door massaal zwart geld wit te wassen, weet Antonio Maria Costa, het hoofd van de antidrugs en -misdaadcel van de Verenigde Naties. “De winsten van de georganiseerde misdaad waren op dat moment de enige liquide investeringsmiddelen die beschikbaar waren voor sommige banken. Het grootste deel van de 352 miljard dollar (of 240 miljard euro) aan drugswinsten werd toen geabsorbeerd door het financieel systeem”, zegt Costa in de Britse krant The Observer. Het bedrag van 240 miljard euro is de geschatte winst die jaarlijks wordt gemaakt met de drugshandel wereldwijd.Costa zegt de eerste indicaties over zulke witwasoperaties anderhalf jaar geleden te hebben gekregen van inlichtingendiensten en openbaar aanklagers. Het zou volgens The Observer gaan om officiële bronnen uit Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië en de VS. De VN-topambtenaar weigert zelf individuele landen of banken te noemen. Hij wil niemand met de vinger wijzen, maar wil eerder het probleem aanpakken. Al is het daarvoor eigenlijk te laat, zo geeft hij zelf toe. “Het geld is nu een deel van het officiële systeem en is daadwerkelijk witgewassen.”Sommige banken hadden het criminele geld nodig om te overleven. Costa: “Interbancaire leningen werden gefinancierd door geld dat afkomstig is van drugshandel en andere illegale activiteiten. Er waren signalen dat banken zo gered werden.”

Wederdienst

De massale witwasoperatie is allerminst onschuldig. Het gevaar is groot dat sommige criminelen als wederdienst een plaatsje in de raad van bestuur hebben verkregen voor henzelf of een stroman, zegt de Oostenrijkse topexperte Brigitte Unger (Universiteit Utrecht) in een reactie op Costa’s uitlatingen.De Belgische antiwitwascel CFI noemt de hypothese van Costa “plausibel op het vlak van risicoanalyse”, maar voegt er meteen aan toe “dat de CFI in het kader van haar wettelijke opdrachten geen weet heeft van een soortgelijk dossier.” (EV)