Direct naar artikelinhoud

Antwerpse delinquenten steeds jonger en driester

Jeugdcriminaliteit blijft verharden

De lokale politie in Antwerpen vat almaar meer jongere delinquenten voor steeds ernstigere feiten. Vooral de gewelddadige diefstallen kennen een opvallende evolutie: in zeven jaar tijd is de gemiddelde leeftijd van de gevatte minderjarige dieven van 15 naar 14 jaar gezakt.

DOOR SUE SOMERS

ANTWERPEN l Een en ander blijkt uit een misdaadanalyse die de lokale politie maakte in opdracht van het Antwerpse jeugdparket. De cijfers werden bekendgemaakt op een tweedaags congres over jeugddelinquentie in Brussel.

De vraag van het Antwerpse jeugdparket om een uitgebreide analyse kwam er net omdat jeugdmagistraten de indruk hebben dat ze steeds meer jongere daders in hun kabinet over de vloer krijgen die straffere toeren uithalen. "De cijfers lijken die indruk alleen maar te bevestigen", zegt Corinne Scoyer, strategisch analist van de Antwerpse lokale politie.

De verjonging en verharding slaat vooral toe bij gewelddadige diefstallen, zo stelde Scoyer vast. Vanaf 2001 nam het aantal minderjarige daders bij dergelijke feiten sterk toe. Sinds 2007 lijkt er zich een terugval voor te doen. 2003 is een voorlopig topjaar met bijna de helft minderjarige daders voor gewelddadige diefstallen.

Uitgesplitst naar de verschillende verschijningsvormen van gewelddadige diefstallen kenden de zuivere diefstallen met geweld tussen 2000 en 2007 31 procent minderjarige daders. Het gaat voornamelijk om 14-jarigen. Handtasroven zijn met 58 procent daders het populairst bij minderjarige delinquenten. In 2007 werd 22 procent van de handtasroven in Antwerpen gepleegd door 13-jarigen. Gewapende diefstallen ten slotte werden tussen 2000 en 2007 in 44 procent van de gevallen door minderjarigen gepleegd. In 2007 was 30 procent van de gewapende dieven een 15- of 16-jarige.

"Samenvattend kun je stellen dat de gemiddelde leeftijd van de minderjarige gevatte verdachten tussen 2000 en 2007 met een jaar is afgenomen", zegt Corinne Scoyer. "Waren ze vroeger 15 jaar, dan is dat nu 14." Waaraan dat ligt, kan de misdaadanaliste niet zeggen. "Er is al vaker geopperd dat een cumulatie van risicofactoren nieuwe doelgroepen heeft aangeboord. Het gaat daarbij meestal om school, thuissituatie en vrijetijdsbesteding."

Bij diefstallen uit auto's daalde het aandeel van de minderjarigen, vooral sinds 2004. Maar dat heeft voornamelijk te maken met een daling van diefstallen uit auto's tout court. Ook meerderjarigen plegen steeds minder van zulke feiten in Antwerpen. Als er toch een minderjarige wordt gevat, gaat het meestal om een 16- of 17-jarige.

De Antwerpse politiecijfers worden weerspiegeld in de cijfers van de Vlaamse gemeenschap, die de aantallen bijhoudt van geplaatste jongeren in de federale jeugdinstelling van Everberg of in een gemeenschapsinstelling. Minderjarige mof'ers, jongeren die een als 'misdaad omschreven feit' hebben gepleegd, kwamen in 2007 in 48,75 procent van de gevallen uit de provincie Antwerpen. In totaal ging het om 1.388 jongeren.

Op de tweede plaats komt Oost-Vlaanderen met 518 geplaatste jongeren, daarna West-Vlaanderen met 290, Vlaams-Brabant met 272, Limburg met 172 en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 74. Minderjarige Brusselse delinquenten worden meestal in Franstalige instellingen geplaatst. Het aantal Antwerpse mof'ers stijgt al onophoudelijk sinds 2003.

Ook in de gerechtelijke arrondissementen voerde Antwerpen in 2007 de ranglijst aan met 321 opgestarte maatregelen voor een als misdaad omschreven feit.

Corinne Scoyer (Antwerpse politie):

Waren daders vroeger 15 jaar, dan is dat nu 14