Direct naar artikelinhoud

Renovatiepremie schrapt luxe

Wanneer de strengere regels voor de renovatiepremie in voege treden, is onduidelijk. Voorlopig blijft dus het huidige -- en meer soepele - beleid van kracht.

Inkomensgrens wordt aangepast

Aan de inkomensgrens van 50.000 euro wordt niet geraakt, maar gezinnen die jaarlijks meer dan 25.000 euro verdienen, krijgen wel nog maar 20 procent terugbetaald van alle facturen die ze inleveren. Gezinnen die 25.000 euro of minder verdienen, hebben nog altijd recht op 30 procent van het bedrag dat ze neerlegden voor de renovatie van hun oude woning. Vroeger werd die opdeling tussen hogere en lagere inkomens niet gemaakt. “Maar bijna 50 procent van de eigenaars komt nog altijd in aanmerking voor de renovatiepremie”, zegt minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a).Het maximumbedrag voor deze twee inkomenscategorieën blijft wel behouden: de Vlaamse overheid geeft maximaal 10.000 euro uit per renovatiepremie. Dat betekent wel dat de inkomens boven 25.000 euro veel meer facturen zullen moeten indienen om een kans te maken op 10.000 euro aan subsidies. De leeftijdsgrens voor de huizen (25 jaar) blijft ongewijzigd, net zoals de regel dat de werken mogen uitgevoerd worden door geregistreerde aannemers of doe-het-zelvers.

Alleen essentiële verbouwingen

De afwerking en luxueuze aanpassingen worden uit de renovatiepremie gezwierd, alleen essentiële verbouwingen krijgen nog steun. Crepi op de achtergevel, een tweede toilet, nieuwe binnendeuren, dure badkamertegels of parketvloeren worden niet meer gesubsidieerd. Ook voor de plaatsing van dubbel glas zonder vervanging van de ramen zijn er geen compensaties meer. Voor de renovatiewerkzaamheden die wel nog onder de premie vallen, komen er striktere voorwaarden. Voortaan zijn er drie categorieën met ‘plafonds’ die variëren tussen 3.750 en 15.000 euro. Grote verbouwingen zoals funderingen, muren, daken, draagvloeren of buitenschrijnwerk mogen niet meer dan 15.000 euro kosten. Voor de centrale verwarming is dat 7.500 euro, voor kleinere aanpassingen moet 3.750 euro volstaan. Daaronder vallen technische installaties, elektriciteit, sanitair en de vervanging van een onveilige binnentrap. Van den Bossche baseerde zich voor deze maximumprijzen op ‘normale prijzen voor normale woningen’.

Geen dubbele premies meer

Verbouwers konden nu van de Vlaamse regering twee keer subsidies krijgen voor dezelfde werkzaamheden. Die dubbele premies, zoals de dakisolatiepremie, worden geschrapt. Een voorbeeld: voor het isoleren van een dak zijn er nu subsidies van de netbeheerder en een premie van de Vlaamse overheid van 500 euro. Wie dezelfde isolatie in zijn aanvraag zet voor een renovatiepremie, valt voortaan uit de boot.

Start nieuwe premie onduidelijk

Het is nog onduidelijk wanneer de lightversie van de renovatiepremie van start gaat. Dit nieuwe stelsel werd voor een spoedadvies verstuurd naar de Raad van State, daarna moet het oorspronkelijke decreet nog vertimmerd worden. Tot dan gelden dus de oude vereisten én voordelen. Onnodig te vermelden dat de Vlaamse regering beducht is voor een plotse opstoot van verbouwkoorts. Voor 2009 staat er 125 miljoen opzij voor de renovatiepremie, voor 2010 119 miljoen euro. Geen overbodige spaarpot, want tussen maart 2007 en augustus 2009 kwamen er al 54.575 aanvragen binnen.