Direct naar artikelinhoud

Iran haalt spionagetoestel neer

De Iraanse krijgsmacht beweert in het oosten van het land een Amerikaans onbemand spionagevliegtuigje, een drone, te hebben neergehaald. Teheran dreigt met vergelding voor het schenden van zijn luchtruim.

Volgens een Iraanse militaire woordvoerder is het spionagetoestel van het type RQ-170 licht beschadigd in handen gekomen van de strijdkrachten. Het regime reageerde woedend. "Het Iraanse militaire antwoord op de schending van ons luchtruim zal niet meer beperkt blijven tot de Iraanse grenzen", waarschuwde de zegsman, zonder in detail te treden. Volgens de Navo-strijdkrachten in Afghanistan, ISAF, gaat het mogelijk om "een drone die vorige week boven Afghanistan onbestuurbaar werd."

Het incident doet zich voor op het moment dat de spanning tussen het Westen en Iran razendsnel toeneemt. Verscheidene Europese landen hebben vorige week hun ambassadeur uit Iran teruggetrokken vanwege de bestorming van de Britse ambassade in Teheran. Deze aanval gebeurde in een reactie op nieuwe financiële sancties van Londen tegen de Iraanse centrale bank, een represaille voor de weigering van Teheran om inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap inzage te geven in zijn controversiële nucleaire programma. Londen wees ondertussen ook Iraanse diplomaten Londen uit. Zij werden afgelopen weekend als helden ontvangen in Teheran.

In juli van dit jaar meldde Iran ook al het neerschieten van een Amerikaans spionagetoestel. Dat zou zijn gebeurd bij de heilige stad Qom, in de buurt van de nucleaire installatie van Fordu.

De Amerikaanse drone werd voor Washington op het slechtst denkbare ogenblik neergehaald. Vrijdag nog probeerde VS-defensieminister Leon Panetta immers nog om de oplopende spanningen te ontzenuwen door openlijk Israël te waarschuwen voor een escalatie. Israël dreigt al een tijdje met militaire actie tegen Irans nucleaire installaties als de internationale gemeenschap geen diplomatieke oplossing kan vinden om te verzekeren dat Iran geen kernwapens kan aanmaken. De hand van de Israëlische geheime dienst Mossad wordt ook gezien in een recente reeks aanslagen tegen Iraanse kernwetenschappers of toplui van de Revolutionaire Garde.

Het gevolg van een Israëlische aanval, verklaarde Panetta voor een pro-Israëlisch forum in Washington, zou "een escalatie" betekenen "die het Midden-Oosten in een confrontatie en conflict kan zuigen dat we ons zouden betreuren".

Teheran, dat blijft volhouden enkel uranium te verrijken voor vredelievende doeleinden, dreigt immers bij een militaire aanval op zijn nucleaire infrastructuur met tegenaanvallen op Israël, maar ook op Amerikaanse belangen in de Golf. Ook dreigt Iran dan de Straat van Hormoez te sluiten, waarlangs naar schatting 40 procent van de verhandelde olie uit de Golfregio wordt getransporteerd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu diende Panetta gisteren impliciet van antwoord door te stellen dat Tel Aviv "de juiste beslissing zal maken op het juiste moment", zelfs als bondgenoten daar anders over denken. Maar ook in het binnenland ligt Netanyahu onder vuur voor zijn aanvallende retoriek. Meir Dagan, de voormalige directeur van de Mossad, waarschuwt sinds zijn vertrek afgelopen januari voor een regionaal conflict als Israël unilaterale actie zou ondernemen.(MR)