Direct naar artikelinhoud

Het Zuiden betaalt de rekening van de crisis in het Westen

In 2011 daalde de Europese hulp aan het Zuiden met een half miljard euro. De crisis houdt gevoelig huis in de ontwikkelingsbudgetten van Europese landen, concludeert CONCORD in haar AidWatchrapport. CONCORD is een Europese federatie waaraan verschillende ngo's verbonden zijn. Volgens hen betaalt het Zuiden de rekening van de economische crisis in het Westen. Ook over de Belgische cijfers is de organisatie niet echt te spreken. Ons land haalt de doelstelling niet om 0,7 procent van het bnp te investeren in ontwikkelingshulp. De cijfers klokken af op 0,53 procent in 2011.

Gevangenis Tilburg kampt met geweld tussen gedetineerden

De gevangenis van Tilburg, waar ook Belgische gedetineerden worden opgevangen, heeft een ernstig probleem van geweld tussen gevangenen. Dat concludeert het Comité tegen Foltering (CPT) van de Raad van Europa. Het Comité publiceerde zijn bevindingen na een bezoek aan de Nederlandse gevangenis. Positief is dat de inspecteurs geen indicaties vonden van mishandeling door het gevangenispersoneel. Het geweld tussen gedetineerden is volgens het Comité vooral te wijten aan het grote aantal bedden per kamer en het samenbrengen van verschillende categorieën gevangenen.

Rupert Murdoch wil mediabedrijf NewsCorp opsplitsen

NewsCorp overweegt zich te splitsen in een bedrijf voor film en televisie en een bedrijf voor kranten en boeken. Dat heeft het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch bekendgemaakt. Beide nieuwe bedrijven blijven beursgenoteerd. De splitsing moet de winstgevende tv-poot beschermen tegen verliezen van het krantenbedrijf. De Engelse kranten van Murdoch raakten in opspraak toen bleek dat ze duizenden Britten hebben afgeluisterd. Concreet zou het NewsCorpaandeel in satellietzender BSkyB in een apart bedrijf worden ondergebracht.

Londense Big Ben heet voortaan Elizabeth Tower

De Big Ben verandert van naam. De beroemde klokkentoren van het Britse parlement heet voortaan Elizabeth Tower, als eerbetoon aan de koningin die 60 jaar op de troon zit. Dat heeft het Britse Lagerhuis besloten. De toren heet eigenlijk simpelweg Clock Tower. De Big Ben is alleen de grootste bel in de toren, maar al vanaf het begin wordt de hele toren zo genoemd. De toren is 96 meter hoog en opgeleverd in 1859. Big Ben is genoemd naar de politicus Benjamin Hall (1802-'67), die de aanzet gaf tot de bouw. Hall had vanwege zijn rijzige gestalte Big Ben als bijnaam.