Direct naar artikelinhoud

Landbouw misbruikt EU-steun na Russische boycot

De Europese Unie heeft de steunmaatregelen voor groente en fruit opgeschort wegens dubieuze claims. Brussel twijfelt of sommige aanvragen voor compensatie wel realistisch zijn. 'Wij zijn vrijwel zeker dat dit de Belgische telers niet treft', zegt de Boerenbond.

De noodsteun van 125 miljoen euro voor de groente- en fruitsector was op 18 augustus afgekondigd als reactie op een Russische importverbod. Vooral appel- en perenboeren dienden een aanvraag in voor een financiële vergoeding. Maar bij sommige producten, zoals bloemkool en komkommers, overstijgen de claims uit één EU-lidstaat echter een paar keer de totale jaarlijkse Europese export naar Rusland. Naar verluidt zijn het de Polen die overdrijven en op die manier de maatregelen ondermijnen.

Brussel wil de komende dagen een plan voor doelgerichtere en efficiëntere steun presenteren. De commissie wil daarbij, "rekening houden met de ervaring van de afgelopen weken.'" De Europese Commissie blijft vastbesloten om de producenten te ondersteunen die plotseling een belangrijke markt verloren als gevolg van de Russische maatregelen, verzekerde Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw). Maar het noodfonds van 125 miljoen euro is nu wel al uitgeput. De Commissie ontving inmiddels claims van in totaal meer dan 125 miljoen. Voor appel- en perenboeren was in totaal 82 miljoen euro voorzien; voor andere producten 43 miljoen.

Volgens de Boerenbond hebben onze telers vooralsnog niets te vrezen. "Het klopt dat de Commissie vaststelt dat sommigen de boel proberen te belazeren. Een officiële mededeling dat daarom al meteen is besloten daarom de steun aan iedereen op te heffen hebben wij echter nog niet gezien. Dat zou trouwens een naar Europese normen uniek snelle reactie zijn. Uit onze informatie menen we ook te kunnen afleiden dat als er een correctie of opschorting komt, dat wel degelijk die landen zal treffen die duidelijk overdreven hebben. Wij hebben dat niet. Onze perentelers voeren een derde uit naar Rusland en zij moeten 10 procent van de oogst laten hangen. Dat is zeker geen overdreven claim", aldus Vangeenberghe.