Direct naar artikelinhoud

Amazon, maar dan made in China

De machtsverhoudingen in de wereldeconomie zijn aan het verschuiven, de nieuwe generatie multinationals komt uit China. Het Chinese internethandelbedrijf Alibaba zorgt met een aandelenuitgifte van naar schatting 21,1 miljard dollar (16,3 miljard euro) voor de grootste beursgang ooit in de VS.

Alibaba is niet de eerste recordemissie van een Chinees bedrijf. Op de beurzen van Hongkong en Shanghai hadden eerder al grotere aandelenemissies plaats. Van Alibaba, dat niet alleen geld verdient met het verhandelen via internet maar ook met allerhande betaal- en bezorgdiensten daaromheen, worden in totaal 320 miljoen aandelen op de markt gebracht. Per aandeel zal een bedrag van 60 tot 66 dollar worden gevraagd.

De officiële notering staat voorlopig gepland op 19 september. Vandaag begint een wereldwijde roadshow, die via de belangrijkste financiële centra van Azië via de VS naar Europa zal gaan.

Miljardairs

Nu al is de vraag naar het aandeel overweldigend. Bijna geen enkele grote belegger - zoals pensioenfondsen - kan het zich gezien de groeivooruitzichten permitteren geen aandeel van Alibaba in de portefeuille te hebben. De omzet van de detailhandelverkopen via internet in China worden nu geschat op meer dan 200 miljard dollar. In 2017 zal dat naar verwachting zijn verdubbeld.

Afgelopen vrijdagavond maakte Alibaba de details van zijn beursgang bekend in documenten voor de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Alibaba wordt bij de beursgang gewaardeerd op 162,7 miljard dollar. Dat is even veel als zijn Amerikaanse concurrent Amazon. Alibaba wordt de op 24 na meest waardevolle onderneming in Standard & Poor's top-500. In mei diende Alibaba een aanvraag in voor de beursgang.

De introductieprijs van tussen de 60 en 66 dollar kan nog stijgen. Analisten zien op dit moment een enorme belangstelling voor het aandeel. Het aandeel krijgt een notering aan de New York Stock Exchange (NYSE), de beurs van Wall Street, nadat de beurs van Hongkong vanwege de complexe boekhouding vooralsnog de toelating had geweigerd. Tot nu toe was de emissie in maart 2008 van creditcardmaatschappij Visa, ter waarde van 19,7 miljard dollar, de grootste emissie in de VS.

De uitgave schept direct een aantal nieuwe miljardairs, die meteen hoog op de door Forbes en Fortune samengestelde lijsten van rijkste wereldburgers komen. Onder hen is Alibaba's huidige bestuursvoorzitter Jack Ma, die in 1999 het bedrijf oprichtte en wiens resterende belang na de beursgang kan worden geschat op 12,8 miljard euro. Hiermee wordt hij in één klap de rijkste man van China.

Het belang van zijn plaatsvervanger Joseph Tsai zal 5,2 miljard dollar zijn. De mannen verdienen ook nog miljoenen aan de verkoop van een deel van hun aandelenbelang dat ze bij de emissie te gelde maken. Ook Yahoo!, een van de grootste aandeelhouders van Alibaba, zal een deel van zijn belang herplaatsen.