Direct naar artikelinhoud

Volgende premier van China ontmoet Di Rupo en koning

Li Keqiang, de Chinese vicepremier die wellicht Wen Jibao zal opvolgen als premier van China, heeft tijdens een bezoek aan ons land gesproken met premier Elio Di Rupo, koning Albert en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Een resem samenwerkingsakkoorden, waaronder één goed voor 8,5 miljoen euro, werd ondertekend.

Veel waarnemers zijn er zeker van dat Li Keqiang de volgende premier van China wordt. Hij geldt als een echte vernieuwer. In 2010 gaf hij een opmerkelijke speech voor provinciale leiders, waarin hij erop hamerde dat de economische structuur van China anders moet, wil het toekomstige groei aankunnen. De rijkdom moet beter verdeeld, de industrie en landbouw moeten moderner en de verstedelijking moet naar een hoger niveau getild worden, zo meent hij. Ook openheid naar andere naties toe staat voor Keqiang centraal. Een opgemerkt bezoek van hem aan Hongkong bleek echter een brug te ver en veroorzaakte heel wat controverse.

De man is in ons land met veel egards ontvangen. De Chinese verantwoordelijke legde een driedaags officieel bezoek aan België af. Omdat China de grootste energieslokop van de wereld is, heeft Keqiang in Brussel energieakkoorden met de EU ondertekend. Ook met de Belgische minister van Landbouw, Sabine Laruelle (MR), tekende de Chinese topman een protocolakkoord over de export van zaad van runderen.

Diepere relatie

Een ontmoeting met Elio Di Rupo leverde ook een akkoord op. Dat voorziet in de oprichting van een financieel instrument bestemd voor Chinese bedrijven die zich in België willen komen vestigen en waar de twee partijen elk 8,5 miljoen euro in hebben geïnvesteerd. Met dat 'spiegelfonds' erkent China België als centraal punt voor de Chinese investeringen in Europa en het belang dat aan ons land wordt gehecht voor die investeringen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, met wie Keqiang ook sprak.

Volgens Reynders symboliseert Li Keqiang de nieuwe generatie Chinese politiek verantwoordelijken die vooral belang hechten aan openheid. Op economisch vlak doet het bezoek volgens de minister geen twijfels bestaan: de aanwezigheid in Brussel van vicepremier Li Keqiang aan het hoofd van een delegatie van zowat honderd medewerkers bewijst de wil van Peking om de relaties met Europa te verdiepen. Reynders had het met Keqiang over de twijfelachtige toestand van de mensenrechten in China. Zijn Chinese gesprekspartner zou daarop het belang van een 'verenigd China' hebben benadrukt.

Omdat China 's werelds grootverbruiker van zeldzame materialen is, bracht Keqiang samen met prins Filip ook een bezoek aan een site van Umicore, de Belgische materiaaltechnologiegroep die onder meer gespecialiseerd is in de recyclage van metalen.