Direct naar artikelinhoud

Twintig doden bij zware rellen in Caïro

Zeker twintig mensen zijn in Caïro omgekomen bij gevechten tussen gewapende mannen in burger en tegenstanders van de door het leger benoemde Egyptische overgangsregering.

Inmiddels hadden zich ook veel niet-salafistische demonstranten bij hen gevoegd, vooral jonge aanhangers van de Beweging van 26 april, die vorig jaar een grote rol speelde bij de opstand tegen het Moebarak-regime.

Het protestkamp, op dat tijdstip bemand door ongeveer duizend mensen, werd bij het ochtendgloren plotseling aangevallen door gewapende mannen. Volgens de betogers ging het om knokploegen, ingezet door het leger. De aanvallers gebruikten vuurwapens, messen en stokken. Van de andere zijde werden stenen en molotovcocktails gegooid.

Volgens bronnen in een nabijgelegen ziekenhuis waren vele van de doden neergeschoten. Anderen waren doodgestoken. Ongeveer 160 mensen raakten gewond. Na uren van geweld herstelde de oproerpolitie in de loop van de middag de orde.

Twee presidentskandidaten hebben uit protest hun verkiezingsactiviteiten opgeschort. Mohamed Mursi, kandidaat van de Moslimbroederschap, zal twee dagen geen campagne voeren "uit solidariteit met de demonstranten".

De liberale islamist Abdel Moneim Aboul Fotouh schortte zijn campagne voor onbepaalde tijd op. "Onze broeders worden afgeslacht in Abbaseya", zei zijn woordvoerder. "De militaire leiding heeft totaal gefaald in haar plicht hen te beschermen. Wij laten onze broeders niet in de steek."

De leiding van de salafistische partij Al Nour heeft afgelopen weekend besloten Fotouh te steunen in de strijd om het presidentschap. De kansen voor Fotouh, die toch al niet gering waren, zijn daarmee sterk gestegen. Al Nour kreeg bij de parlementsverkiezingen in november 25 procent van de stemmen.

Bij een peiling onder parlementsleden van Al Nour en in het partijbestuur kreeg Fotouh veruit de meeste stemmen. Volgens een woordvoerder wordt hij, ondanks alle verschillen van opvatting, beschouwd als de enige islamistische kandidaat die in staat is de seculiere kandidaat Amr Moussa te verslaan.