Direct naar artikelinhoud

Onderhandelen voor gevorderden

De Vlaamse regeringsonderhandelingen tussen N-VA en CD&V komen op kruissnelheid. Maar liefst 21 thematische werkgroepen zullen samen de contouren van een nieuw Vlaams regeerakkoord uittekenen. Van 'Financiën & Begroting' over 'Economie & Innovatie' tot 'Sport' en 'Toerisme': elk mogelijk beleidsdomein krijgt een apart groepje. Na overleg met de middenveldorganisaties en het uittekenen van de budgettaire ruimte, is dit de volgende fase van de onderhandelingen. De twee partijen aan tafel, CD&V en N-VA, willen nog niets kwijt over de timing en de inhoud van de gesprekken.

Onderhandelen voor beginners

Wie nog niet zo ver gevorderd is, is informateur Bart De Wever (N-VA). Die zit voor de federale regeringsvorming nog steeds in de verkenningsfase. De N-VA-voorzitter ging dinsdag op visite bij koning Filip en leverde daar een eerste schriftelijk voortgangsrapport af. Een heel voorzichtig rapport, zo blijkt nu de inhoud ervan gelekt is via de krant Le Soir. Naast een overzicht van de contacten die hebben plaatsgehad in de afgelopen drie weken, stipt De Wever aan dat hij werkt aan een regering die mikt op een sociaaleconomisch herstel. Geen woord over gevoelige thema's als de indexsprong en beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. Wat wel opvalt, is dat hij de communautaire thema's links laat liggen. Maar het mag duidelijk zijn dat dit niet de onderhandelingsnota is waar cdH en MR op zitten te wachten.

Voorkeursbehandeling

Een voorkeursbehandeling van de partij primeert op het aantal voorkeurstemmen. Dat is toch wat Jong Open Vld aanklaagt. Wie van de partij een mooie plaats krijgt toegewezen op de lijst raakt gemakkelijker verkozen dan wie veel stemmen achter zijn naam verzamelt. Achttien parlementsleden van Vlaamse partijen zijn zo verkozen geraakt, becijferde de liberale jongerenafdeling: zes Kamerleden, elf Vlaamse Parlementsleden en één Europees Parlementslid. Jong Open Vld pleit voor de afschaffing van de lijststem en het opvolgerssysteem.