Direct naar artikelinhoud

Man die alleen toekeek schuldig aan verkrachting

Op het assisenproces rond de dodelijke verkrachting van een 56-jarige oma in Hofstade is de hoofdbeklaagde veroordeeld tot 25 jaar cel. Zijn vriend, die stond toe te kijken, werd eveneens schuldig verklaard.

Na twee weken werd gisteren voor het assisenhof in Brussel een punt gezet achter het proces tegen Pascal De Vliegher (39), Frédéric Matrai (31) en Christophe Cnops (34). De drie drinkebroers gingen in de nacht van 29 op 30 december 2006 op stap en stootten tijdens een nachtelijke wandeling in het Bloso-domein in Hofstade op het lichaam van 56-jarige Danielle Hardy. Zij was gevallen en had nood aan medische hulp, maar werd brutaal verkracht door Pascal De Vliegher. Zijn vriend Matrai bleef staan en keek 20 minuten lang toe, de derde man stapte verder naar het café. Geen van hen belde de hulpdiensten. Ze haalden wel al het geld uit de handtas van de dame om zo later op de nacht nog een taxi te bellen en verder te kunnen fuiven.

Totale afwijzing

Het trio kwam er bijna van af met een lichte correctionele veroordeling, maar onder impuls van advocate-generaal Carole Fruy verhuisde het dossier naar assisen. Zij zorgde voor een verrassing door de drie mannen te vervolgen voor verkrachting, argumenterend dat "het misdrijf enkel kon plaatsvinden door hun handelswijze". Toekijken hoe een vriend iemand verkracht, zo sprak de aanklaagster, is veel meer dan schuldig verzuim, maar komt evenzeer neer op verkrachting.

Na een lange, deels nachtelijke beraadslaging volgde de jury de redenering voor de tweede beklaagde, Frédéric Matrai. Hij werd gisteren veroordeeld voor verkrachting, maar anders dan bij De Vliegher zonder de zware omstandigheid dat die de dood van Danielle Hardy tot gevolg had. De Vliegher kreeg 25 jaar gevangenisstraf, Matrai 5 jaar, zij het met uitstel. Doordat hij in 2007 al een tijdlang in voorarrest zat, mocht hij gisteren al terug naar huis.

Idem voor de derde beklaagde, Cnops, die enkel werd veroordeeld voor schuldig verzuim en naar huis mocht met 300 uren werkstraf. Ook hij mocht gisteren terug naar huis. Rechter Luc Maes toonde zich zo uiteindelijk vrij mild voor de twee medeplichtigen. Hij was dat veel minder voor De Vliegher, die tijdens het proces eerst was komen beweren dat hij op het ogenblik van de feiten "eerst het gevoel had dat de dame instemde", en even later beweerde dat ze daarvoor misschien al overleden was. "Het wordt echt tijd dat u begint te beseffen wat u hebt gedaan", zei Maes. "Uw gedrag was totaal onaanvaardbaar."

Nathalie Galant, advocate van de echtgenoot van Hardy en haar dochter, toonde zich tevreden met het verdict: "Het verdict weerspiegelt de totale afwijzing van het soort gedrag van deze mannen door onze samenleving. Daar was het de familie op dit proces vooral om te doen."