Direct naar artikelinhoud

'Drie doden door besmette gel in ziekenhuizen'

Omega Pharma roept een product terug dat ziekenhuizen gebruiken om patiënten te wassen. Volgens de Franstalige omroep Bel-RTL zijn drie patiënten overleden door het besmette product.

Begin december stelde een ziekenhuis in Wallonië vast dat opvallend veel patiënten last hadden van infecties. Na onderzoek in het eigen laboratorium bleek dat een besmet wasproduct mogelijk de bron is.

Het gaat om Dermalux van de firma Omega Pharma, het bedrijf van Marc Coucke. Uit voorzorg is het product teruggeroepen.

In België maken 35 ziekenhuizen gebruik van de Hospital Derma Waslotion. Naast het Waalse ziekenhuis dat aan de alarmbel trok, heeft een tweede ziekenhuis in de Franse Gemeenschap melding gemaakt van mogelijke problemen. In Vlaanderen en Brussel blijven incidenten voorlopig uit.

Zeldzame bacterie

Het gaat waarschijnlijk om de bacterie bulkholderia, een zeldzame bacterie die zich in de longen nestelt. Volgens de Franstalige omroep Bel-RTL zijn drie patiënten overleden na gebruik van het product.

Woordvoerder Jan Eyckmans van Volksgezondheid kan dat niet bevestigen. "We onderzoeken of de bron van de besmetting in de productieketen, in het transport of in de ziekenhuizen zit." De problemen zouden zich situeren bij chronisch zieke patiënten.

Omega Pharma heeft het product uitvoerig getest en bevestigt de besmetting van één lot. Het bedrijf zegt dat het niet over voldoende informatie beschikt om het verband tussen het product en het overlijden te bevestigen dan wel te ontkennen. De toelevering is stopgezet tot de bron van de besmetting bekend is. De resultaten worden in de loop van volgende week verwacht.

Waarschijnlijk zit de besmetting slechts in één lot van het product. De waslotion, die niet verkocht wordt aan het grote publiek, wordt geproduceerd in België en is niet uitgevoerd naar het buitenland, zo zegt Volksgezondheid.