Direct naar artikelinhoud

Obama speecht in Brussels kunstencentrum

Het kunstencentrum Bozar wordt de hotspot tijdens het bezoek van Barack Obama volgende week. Hij zal er spreken voor 2.000 genodigden. Wie, dat beslist de VS-ambassade. Al staat één ding vast: 'De Amerikanen zijn fan geworden van de Bozar.'

Drie maanden intensief lobbyen, dat is waar Bozar-directeur Paul Dujardin aan begon toen hij begin dit jaar vernam dat de komst van Barack Obama naar ons land definitief vastlag. Met succes, zo blijkt, want zijn gerenommeerde kunsttempel is misschien wel het epicentrum van het bezoek van de VS-president aan Brussel volgende week woensdag. Ergens tussen 17 en 19 uur wordt Obama die dag verwacht in het voormalige Paleis voor Schone Kunsten. "Hij zal een rondleiding krijgen, een aantal mensen ontmoeten, en een toespraak houden over de relaties met Europa en de wereld", zegt Dujardin.

Wie de 2.000 stoeltjes in de Bozar mag vullen, ligt in handen van de VS-ambassade. Daar konden ze gisteren nog geen uitsluitsel geven over de gastenlijst. Al zouden de kabinetten van premier Di Rupo (PS) en buitenlandminister Reynders (MR) een lijstje met gasten mogen voorleggen. Ook de Bozar mocht suggesties doen. De ambassade heeft echter het laatste woord. Zij heeft het voorrecht mensen te selecteren en screenen. Want vanwege de veiligheid wordt niets aan het toeval overgelaten.

Vrijplaats

In de Bozar lopen sinds drie weken dan ook een 50-tal Amerikanen rond die zich bezighouden met de organisatie van het bezoek. "Tijdens hun verblijf zijn ze echt fan geworden. Zij zien hier wat een cultuurtempel is", zegt Dujardin. De Bozar ligt in de Ravensteinstraat, in hartje Brussel. Het gebouw dateert uit 1928 en is van de hand van art-deco-architect Victor Horta. De keuze om de VS-president bij zijn bezoek aan ons land net hier te laten spreken, juicht de directeur van het kunstencentrum alleen maar toe. "Ik vond het belangrijk dat Obama bij zijn bezoek niet in het Hilton of de Concert Noble praat (feestzalencomplex en ex- eigendom van de Boerenbond, waar Bush in 2005 speechte, PGZ), maar naar een plaats ging van permanente, open dialoog. De Bozar is zo'n vrijplaats van meningen, heeft steeds aandacht gehad voor kunst uit de VS, en werkt tot op vandaag intensief samen met musea uit de VS."