Direct naar artikelinhoud

Stelling: 'Een op de drie bevallen vrouwen lijdt aan posttraumatische stress'

Een op de drie vrouwen heeft na de bevalling last van posttraumatische stress-symptomen, zo beweren onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv. Ze bevroegen een kleine groep van 89 vrouwen tussen 20 en 40 jaar oud, 2 tot 5 dagen na de bevalling. Van die vrouwen klaagde 25,9 procent over milde symptomen van het posttraumatisch stress-syndroom (PTSS), 7,8 procent rapporteerde meer ernstige klachten en bij 3,4 procent werd een zware vorm van PTSS vastgesteld. De symptomen kloppen met de definitie van PTSS in de bijbel van de psychologie, de Amerikaanse DSM. Alleen moeten zij minstens een maand aanhouden voor er sprake is van PTSS, anders gaat het om acute stress.

Er zijn bovendien talloze onderzoeken die aangeven dat PTSS 'erg uitzonderlijk' is na een bevalling, zegt gynaecoloog Hendrik Cammu (VUB). "Hebben ze afgezien, hebben ze schrik gehad? Dan antwoordt 100 procent van de vrouwen 'ja'. Maar als de cijfers uit deze studie zouden kloppen, dan lopen er in Vlaanderen alleen elk jaar 20.000 vrouwen een trauma op." Een bevalling kan, in uitzonderlijke omstandigheden, een trigger zijn voor PTSS, zegt Cammu. "Als een vrouw onverwacht geconfronteerd wordt met een levensbedreigende situatie, als ze enorme angsten moet doorstaan: dan kan een vrouw zich emotioneel heel alleen voelen." Die beleving is vergelijkbaar met die van mensen in oorlogssituaties of zware verkeersongevallen, zegt Cammu.

Conclusie: "Tenzij al deze vrouwen in de Gazastrook bevallen zijn", zegt gynaecoloog Hendrik Cammu, "is dit klinkklare onzin."

Score op de schaal van Pinocchio, van volledig juist (0) tot honderd procent gelogen (5)