Direct naar artikelinhoud

Minister De Coninck gaat strenger toezien op brugpensioen

Federaal minister van Werk Monica De Coninck gaat de regeling voor brugpensioen bij herstructureringen strenger evalueren. Daarmee wil ze de verwachte golf van herstructureringen counteren.

Door de aanpassing van de bestaande maatregel voorspellen arbeidsmarktspecialisten dat bedrijven nog snel zullen overgaan tot collectief ontslag via brugpensioen. Monica De Coninck (sp.a) is zich bewust van het probleem en wil maatregelen nemen. Vorige week kondigde batterijenproducent Duracell aan dat het 300 banen schrapt. Een deel zou opgevangen worden via brugpensioen. Een eerste testcase voor De Coninck.

"We gaan onderzoeken of deze herstructurering iets te maken heeft met de wijzigende regeling rond het brugpensioen", zegt de minister. "Indien dit een precedent wordt voor gelijkaardige dossiers zullen we stringenter moeten beslissen en gepaste maatregelen nemen."

De Coninck wil daarvoor samenzitten met Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA), bevoegd voor werk, en met de VDAB. Nu is het nog mogelijk om bij herstructureringen brugpensioen vanaf 50 jaar toe te passen. Vanaf volgend jaar gaat die leeftijdsgrens naar 52 jaar. De recessie kan bedrijven aanzetten om versneld over te gaan tot collectieve ontslagen.

"Dat is niet alleen zeer waarschijnlijk, het is ook heel logisch", zegt Marc De Vos, hoogleraar arbeidsrecht en directeur van de denktank Itinera. "Los van het feit dat het verwerpelijk is dat ons land toestaat dat een deel van de herstructureringskosten op de maatschappij afgewenteld worden."

Volgens Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad, hangt veel af van de concrete uitvoering van het regeerakkoord. "Als de minister de deur openlaat voor uitzonderingsmaatregelen wordt het besluit uitgehold. Als een bedrijf bij herstructureringen gebruik wil maken van de brugpensioenregeling moet de minister dat eerst nog goedkeuren. Ze kan daar ook voorwaarden aan verbinden, waardoor het minder aantrekkelijk wordt." Voor Denys is het hoog tijd dat de sociale partners en de overheid hun verantwoordelijkheid nemen.