Direct naar artikelinhoud

Londen in de ban van Bolt

Het is in Londen al Usain Bolt wat de klok slaat. Je kunt geen krant openslaan of er staan paginalange interviews met de Jamaicaan in. Alle ogen zijn op hem gericht, alleen: niemand krijgt de spurtbom voorlopig te zien. Wat is er aan de hand met Bolt?

Met honderden daagden zijn fans op de universitaire campus van Birmingham op, allemaal in de hoop een glimp van de superster op te vangen op de zogenaamde 'open' training van de Jamaicanen. De opgetrommelde dj mocht plaatjes draaien tot hij een ons woog en jonge meisjes krijsen tot ze hees waren, van Bolt was geen spoor. Ook niet van zijn grote rivaal en landgenoot trouwens, Yohan Blake. De twee heren trainden naar verluidt ergens anders, afgezonderd in alle rust en kalmte, weg van de priemende blikken van de media.

Of niet? Houdt Bolt zich angstvallig verborgen of speelt hij gewoon een spelletje? Feit is dat de 'Lightning Bolt', die in Londen drie olympische titels te verdedigen heeft (100m, 200m en 4x100m) onlangs nog afzegde voor Diamond League van Monaco omdat hij een "klein probleempje" had, aldus zijn coach Glen Mills. Een definitie van dat "probleempje" is er nooit gekomen. Sukkelt hij met een oude kwaal en belet zijn kwetsbare rug hem om voluit te gaan? Of is er een acuter probleem die zijn deelname aan de Spelen in het gevaar brengt? De speculaties en geruchten nemen toe, gevoed door de mediastilte vanuit het Jamaicaanse kamp.

4 augustus

De halfslachtige poging van teammanager Ludlow Watts tot sussen deed alleszins meer kwaad dan goed: "Laat ik het zo zeggen: tegen de tijd dat Usain op de Spelen aankomt, zal hij fit zijn voor de competitie."Kan het nog mysterieuzer? "Hij is volop aan het trainen en tegen 4 augustus zullen we de echte Usain Bolt zien. Ik heb geen weet van enige kwaaltjes. Ik denk dat hij oké is."

Op twitter schept Bolt ook al geen helderheid over zijn vormpeil. Op wat nietszeggende foto's na geeft hij geen piep. En dus was het teamkapitein Michael Frater die naar het front werd gestuurd om de vele vragen te pareren, zoals of hij in Londen een nieuwe kampioen gekroond ziet worden op de spurtnummers. Frater dacht even na maar antwoordde dan toch vastberaden: "Usain Bolt is en blijft een fenomeen. Ik zou niet tégen hem wedden." Bolt lijkt dan toch klaar om zijn naam als legende eer aan te doen.