Direct naar artikelinhoud

Lot van Contador ligt in handen van slager en leugendetector

Een leugendetector, een bejaarde dopingexpert, een privé-detective en een slager: ziehier de mensen en middelen die van maandag tot donderdag bij het TAS in Lausanne worden ingezet om de schuld of onschuld te bewijzen van wielrenner Alberto Contador. De Spanjaard testte tijdens de Tour van 2010 positief op het verboden middel clenbuterol. Pas in januari 2012 zal blijken of hij daarvoor aan de galg gaat.

Wat voorafging: maandag 21 juli 2010 is rustdag in de Tour 2010 wanneer Alberto Contador voor de derde dag op rij de dopingcontroleurs over de vloer krijgt. In zijn hotelkamer in Pau levert de drievoudige Tourwinnaar het plasje waarin het labo van Keulen enkele dagen later 50 picogram of 5 tienmiljardsten van een gram clenbuterol zal vinden. Dat is puik werk van Keulen, de gevonden hoeveelheid is vierhonderd keer lager dan wat een labo moet kunnen vinden om door het wereldantidopingagentschap WADA de officiële antidopinglab-accreditatie te kunnen krijgen. Maar omdat je niet een beetje zwanger kunt zijn is het verdict voor Contador duidelijk: clenbuterol, hoe gering de gevonden hoeveelheid ook, staat op de verboden lijst. Hier is dus sprake van een positieve test.

De Internationale Wielerunie UCI wacht tot 24 augustus voor ze de renner van het slechte nieuws op de hoogte brengt. Aan Contador belooft de UCI er het zwijgen toe te doen en ze drukt Contador op het hart hetzelfde te doen. Dat ruikt niet alleen naar een doofpotoperatie, het geeft Contador ook ruim de tijd om een zinvolle uitleg te verzinnen voor zijn positieve test.

Illegale bloedtransfusie

Hoe die klinkt zal ruim een maand later blijken, wanneer de Duitse tv-zender ARD aan de vooravond van het wereldkampioenschap in het Australische Geelong lucht gekregen heeft van het verhaal. ARD is getipt door het labo van Keulen dat niet begrijpt waarom het nieuws twee maanden na de positieve test nog steeds niet wereldkundig is gemaakt. Omdat je de informatie maar beter zelf kunt controleren, besluit het Contador-kamp dan maar zelf naar buiten te komen.

De positieve clenbuteroltest is het gevolg van het eten van vlees dat met de spierversterker clenbuterol is behandeld, zo klinkt het uit de mond van Andy Ramos, de advocaat van Contador. Op zijn bureau heeft Ramos een rapport van de Nederlandse dopingexpert Douwe de Boer liggen om dat te bewijzen. Clenbuterol wordt illegaal gebruikt in de vetmesterij. Van opzettelijke inname kan dus geen sprake zijn, zegt Ramos, die in het Spaanse stadje Irun inmiddels ook de slager heeft gevonden die het vlees voor Contador heeft geleverd. Contador verdient dus niet meer of niet minder dan de volledige vrijspraak.

Onzin, klinkt het aan de kant van de non-believers. Om te beginnen moeten er al kilo's biefstuk worden verorberd om tot een dergelijke clenbuterolconcentratie in de urine te komen. Bovendien zijn in de urine van Contador ook weekmakers gevonden. Dat zijn resten die mogelijk van bloedzakken afkomstig zijn. Als Contador positief heeft getest, dan moet een illegale bloedtransfusie de oorzaak zijn. Zo is de overtuiging van Jordi Segura en Christiane Ayotte. Zij staan aan het hoofd van de antidopinglabo's in Barcelona en in Montréal. Zo is ook de overtuiging van de Deense dopingjager Rasmus Damsgaard: "Op de rustdag heeft Contador zichzelf ingespoten met lichaamseigen bloed dat enkele maanden eerder was afgetapt. Daar zaten toen ongetwijfeld nog resten van clenbuterol in waarmee hij zich in een competitievrije periode heeft gedopeerd."

Onzorgvuldig werk van Contador kortom. Maar uiteindelijk besluit de Spaanse wielerfederatie (RFCE) toch om mee te gaan in de theorie van Alberto Contador. 15 februari 2011, we zijn inmiddels zeven maanden na de positieve test, spreekt ze haar renner vrij. De theorie van de weekmakers legt de RFCE naast zich neer vanwege niet gevalideerd. Maar het WADA en de UCI besluiten toch in beroep te gaan tegen de vrijspraak.

Dat beroep wordt vanaf maandag behandeld bij het Sport Arbitragetribunaal (TAS) in Lausanne. Vier dagen lang zullen drie rechters naar in totaal 23 experten en getuigen luisteren die de schuld of onschuld van Contador moeten bewijzen. Contador brengt de Amerikaan Louis Rovner mee die hem aan de leugendetector zal leggen. De 87-jarige Britse experte Vivian Jamers komt de theorie van het besmette vlees ondersteunen. Begin 2000 leverde ze al het bewijs voor nandrolon dat in voedingssupplementen zat. Een Italiaanse bloedspecialist (Giuseppe Bonfi) en een agent van de Spaanse Guardia Civil komen getuigen. Zelfs de privédetective die de slagerij in Irun op het spoor kwam, mag zijn verhaal komen doen.

Maar het geschut dat UCI en WADA in stelling brengen is ook niet mis. Zes wetenschappelijke experten moeten de thesis van een vermeende bloedtransfusie ondersteunen. Maar ook de bewuste slager in Irun en een vertegenwoordiger van de Spaanse vleesindustrie krijgen hun zeg. Zij zijn woest over de beschuldiging van Contador als zouden ze vervuild vlees aan de klanten leveren.

Twee jaar schorsing en het afnemen van zijn Tourzege in 2010 hangen Contador boven het hoofd. Een uitspraak wordt niet voor januari verwacht, maar de renner bereidt zich nu al voor op de goede afloop. In januari werd de Duitse tafeltennisser Dimitrij Ovtcharov door zijn federatie vrijgesproken nadat ook hij op clenbuterol was betrapt. Inmiddels gingen vijf Mexicaanse voetballers vrijuit na een positieve clenbuteroltest in de Mexicaanse Gold Cup. Waarop de FIFA nog een keer 109 (honderd en negen!) jonge voetballers ongemoeid liet die na het WK voor min 17-jarigen in Mexico ook al clenbuterol meeleverden in de urine. En niet één keer ging het WADA in beroep. Allemaal hadden ze competitie gedaan in Mexico of China. "Een onderscheid wordt gemaakt tussen landen met hoog en met laag risico", zegt Douwe de Boer daarover. "Mexico en China behoren duidelijk tot de eerste groep." Vorige maand liet het WADA ook het beroep vallen tegen de Deense wielrenner Philip Nielsen die in de Ronde van Mexico 2010 alweer positief testte op clenbuterol.

En toch: "We bekijken elk geval", zegt directeur-generaal Matthieu Reeb van WADA. Nielsen en de voetballers is één zaak, Contador een andere. Datzelfde WADA besloot inmiddels wel om de test op weekmakers niet te valideren. Daarmee is het bewijsmateriaal voor een bloedtransfusie ook in rook opgegaan.

"We hebben hoop op een goede afloop", zegt Jacinto Vidarte, de woordvoerder van Alberto Contador die verder geen commentaar wenst te leveren op de zaak. Alleen dit: "Het heeft erg lang geduurd voor het TAS aan haar hoorzittingen begint. Wij hadden het graag veel vroeger gehad. Maar het laatste uitstel is door WADA en UCI gevraagd. Dat zegt genoeg over wie wel en wie niet zeker is van zijn zaak."