Direct naar artikelinhoud

Tom Boonen komt vol vertrouwen aan de start van Vlaams wielerseizoen‘Ik heb de liefde voor de fiets teruggevonden’

Tom Boonen toonde zich de voorbije weken in Qatar en Oman al vroeg in conditie. Voldoende voor de Franse sportkrant L’Equipe om de kopman van QuickStep meteen tot groot favoriet voor de klassiekers uit te roepen. Hij is goed voorbereid, zag de krant, en weegt vijf kilo minder dan twaalf maanden geleden.BRUSSELl

Halfweg 2009 zag L’Equipe Tom Boonen in de Ronde van Frankrijk vooral in de knoei met zichzelf. Maar, zo had de sportkrant ook opgemerkt, enkele maanden later kwam hij in Parijs-Tours en op het WK ongemeen sterk terug. Wat was er tussen juli en eind september veranderd misschien? “Niets”, zegt de Belgische kampioen. “Tenzij mijn motivatie. Op het WK wilde ik iets tonen op een parcours dat in theorie te zwaar was voor mij. Het is geen probleem meer om elke dag voor honderd procent gemotiveerd te fietsen. Ik heb de liefde voor de fiets teruggevonden. Ik sta op een punt in mijn carrière dat ik al veel gewonnen heb. En als ik dan win, vindt iedereen, ook binnen het team, dat normaal. Niemand is nog echt tevreden. Een ware catastrofe. Dus heb ik ‘basta’ gezegd. Ik begin gewoon opnieuw en stel me weer in vraag.”

Zaterdag staat Boonen met de Omloop aan de start van een van de weinige voorjaarswedstrijden die hij nog nooit gewonnen heeft. Uiteraard wil hij daar graag verandering in brengen, maar... “De echte klassiekers liggen nog ver voor ons. Daarom is het niet aangewezen om voor de Omloop al in topvorm te zijn. In april wil ik met dezelfde conditie als die van vorig jaar aan de start van de klassiekers staan. Ik zal tenslotte af te rekenen krijgen met tal van goede renners. Cancellara, Pozzato, Ballan... ik heb ze allemaal bezig gezien in Oman. En dan is er met Philippe Gilbert nog een grote concurrent uit eigen land. Een extra motivatie.”Dat hij straks met een vierde overwinning op de beruchtste Vélodrome ter wereld ‘Monsieur Paris-Roubaix’ Roger De Vlaeminck bijbeent, is voor Boonen geen extra prikkel om de Helleklassieker te winnen, zegt hij. “Ik heb De Vlaeminck nooit zien fietsen. En bovendien heb ik geen idolen in het wielrennen. Het is niet omdat je een groot renner bent, dat je daarom ook bewondering verdient. Ik ken tal van kleine renners die veel meer voor hun sport hebben gedaan dan de groten.”Boonen kijkt in het interview ook al verder dan het klassieke voorjaar. Hij heeft al enkele afspraken in zijn agenda met rood onderstreept. “Er zijn uiteraard de ritten in de Tour de France en dan vooral die met aankomst in Brussel ter ere van Eddy Merckx. En bovenal is er het wereldkampioenschap in Melbourne. Het parcours is me op het lijf geschreven. Vorig jaar in Mendrisio heb ik veel gewerkt voor Gilbert, maar dit jaar ga ik zelf mijn kans. Het is zonder twijfel mijn grootste doel dit seizoen, misschien meer nog dan die vierde winst in Roubaix. Het WK winnen is een stuk moeilijker. En ik kick op alles wat moeilijk is.”

En aan uitdagingen geen gebrek. Zo herhaalt Boonen dat hij zich meer wil toeleggen op het fietsen tegen de klok en onderstreept hij nogmaals zijn ambitie om er in 2012 bij te zijn op de Olympische Spelen. “We hebben in België geen echte specialisten en met mijn ingesteldheid van vandaag en met mijn nieuwe tijdritfiets die Eddy Merckx voor mij heeft ontwikkeld, wil ik in Londen iets proberen”, besluit Boonen.