Direct naar artikelinhoud

Vlaamse begroting duikt weer dieper in het rood

De Vlaamse begroting gaat dit jaar 900 miljoen euro in het rood. Dat blijkt uit het recentste rapport van het Monitoringcomité. Enkele maanden geleden ging de Vlaamse regering nog uit van een tekort van 160 miljoen. Steeds weer lijken er nieuwe budgettaire lijken uit de kast te vallen.

Het is opvallend: de laatste maanden regent het nieuwe rode cijfers over de Vlaamse begroting. Enkele maanden geleden ging de Vlaamse regering nog uit van een tekort van 560 miljoen euro voor dit jaar. Door enkele federale meevallers werd dat wat later bijgesteld naar "slechts" 160 miljoen euro. Nu blijkt het dan weer om 900 miljoen euro te gaan.

"Ze geven de indruk achter de feiten aan te hollen", zegt professor Economie Koen Schoors (UGent). "In elk geval is de communicatie zeer chaotisch, misschien is de begroting zelf dat dan ook. Ik vraag me af hoe het komt dat de begrotingsprognoses van deze regeringen zo onbetrouwbaar lijken te zijn. De economische situatie is immers best oké."

Dezelfde kritiek valt - uiteraard - ook bij de oppositie te horen. "Drie weken geleden, bij de voorstelling van het Vlaams ontwerp van begroting voor Europa, antwoordde minister Turtelboom (Open Vld) op mijn vragen nog dat alles in orde was", zegt Vlaams Parlementslid Jan Bertels (sp.a). "Ze voegde eraan toe dat, als er toch problemen zouden opduiken, ze dan wel zou zien hoe ze die zou oplossen."

Ook nu nuanceert begrotingsminister Annemie Turtelboom de omvang van dit tekort. "Dat is de foto van vandaag. Dat geld is ook niet weg, het komt alleen later binnen dan verwacht."

Waar komt dat grotere tekort nu vandaan? Ten eerste heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) een achterstand bij de inning van inkomsten uit erfenis- en registratierechten. Daardoor krijgt Vlaanderen dit jaar minstens 500 miljoen euro minder binnen dan verwacht. VLABEL int de inkomsten pas sinds januari van dit jaar, en dat gebeurt op een volledig andere manier dan op het federale niveau. VLABEL wil die inning automatiseren om zo de efficiëntie te verhogen. Dat systeem op punt zetten, gaat echter niet meteen. Volgend jaar geldt die 500 miljoen als extra inkomsten, waardoor de begroting van 2016 meteen met een opsteker kan beginnen.

Nieuwe taks?

Goed, dat is een deel van de verklaring. Maar voor het gat van 900 miljoen zijn nog enkele andere tegenvallers verantwoordelijk. Ten eerste dreigt de doelstelling voor de onderbenuttiging niet te worden gehaald. Met andere woorden: de Vlaamse regering had er niet op gerekend dat bepaalde uitgaven dit jaar nog zouden doorgaan. Daar komt nog bij dat de economische groei en inflatie tegenvallen.

Minister Turtelboom maakt zich sterk dat Vlaanderen ondanks dit grotere tekort nog steeds op schema zit om in 2017 een begroting in evenwicht te presenteren, al maakt ze ook een kanttekening. "Zolang je geen groei hebt van 2 procent, en een inflatie van 2 procent blijft het economisch moeilijk en krijg je begrotingen op het scherp van de snede."

Feit blijft natuurlijk wel dat dit tekort niet vanzelf weggaat, en Turtelboom dus extra maatregelen zal moeten nemen. Of dat opnieuw via een taks zal gebeuren, zoals bij de autofiscaliteit, blijft voorlopig een vraagteken.