Direct naar artikelinhoud

De queesten van Cassiman

CHARLES NTARE V

DNA-expert Jean-Jacques Cassiman trekt samen met een forensisch team naar Burundi om de begraafplaats te zoeken van Charles Ntare V, de laatste koning van het land. De vorst werd in 1966 afgezet en in 1972 vermoord. De opdracht om het lichaam te zoeken kwam van de Burundese regering, die de viering van de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid op 1 juli 2012 in het teken wil stellen van nationale verzoening. Cassiman heeft het lichaam nog niet gevonden, maar is wel bruikbaar DNA op het spoor gekomen.

NAPOLEON BONAPARTE

Cassiman zou in 2004 achterhalen of het stoffelijk overschot van Napoleon Bonaparte dat in Parijs ligt begraven, wel degelijk dat van Napoleon is. Officieel ligt de Franse keizer in de Dôme des Invalides in Parijs, maar er zijn geruchten dat de Engelsen een ander lijk aan Frankrijk hebben teruggegeven. Zo zou het lichaam in de kist een bediende van Napoleon zijn, en zou Napoleon in Londen in Westminster liggen. Cassiman onderzocht onder meer een haarlok van de Franse keizer, maar moest zijn zoektocht staken omdat de Franse autoriteiten weigerden mee te werken.

LODEWIJK XVII

In 1998 bewees Cassiman dat Karl Wilhelm Naundorff geen nazaat was van de Franse Bourbons en dus zeker niet Lodewijk XVII was. Naundorff had altijd beweerd dat hij de echte Lodewijk XVII was, maar met behulp van een stukje van het versteende hart van Lodewijk XVII en enkele haren van moeder Marie-Antoinette, kon Cassiman die leugen weerleggen.