Direct naar artikelinhoud

Vtm ontslaat directeur Nieuws Eric Goens

Eric Goens, hoofd van de vtm-nieuwsdienst, moet op zoek naar een nieuwe job. ‘Een verschil in visie’ is de officiële reden voor zijn ontslag. Maar het zijn vooral de slechte kijkcijfers van Het nieuws die Goens worden aangerekend. Operationeel hoofdredacteur Nicholas Lataire neemt voorlopig de leiding van de nieuwsdienst over.

Begin januari kreeg Het nieuws een grondige restyling. Een nieuw decor, experts in de studio voor financiën, gerecht en politiek, en de aanstelling van een operationeel hoofdredacteur moesten Het nieuws, en de kijkcijfers, naar een hoger niveau tillen. Maar dat lukte niet. Integendeel, met die kijkcijfers ging het van kwaad naar erger. De kloof met Het journaal van concurrent Eén werd steeds groter. Dinsdagavond volgde een absoluut dieptepunt. Met 470.914 kijkers haalde Het nieuws nog niet de helft van de 953.194 kijkers die op dat moment naar Het journaal keken.

Niet alleen de vernieuwing van Het nieuws viel tegen, ook de facelift voor actualiteitenmagazine Telefacts leverde niet het gewenste resultaat op. Dat programma was trouwens de inzet van nog een ander conflict tussen Goens en de top van de Vlaamse Media Maatschappij, het moederbedrijf van vtm. Goens vond als directeur informatie dat Telefacts en het late nieuws een prominentere plaats in het zendschema verdienden. Een mening die programmadirecteur Jan Segers en Peter Quaghebeur, directeur-generaal van de VMMa, niet deelden, wat geregeld voor wrijvingen zorgde. Nog een discussiepunt was de veel besproken transfer van Pol Van Den Driessche. Die had nog maar pas de politiek vaarwel gezegd toen Het nieuws hem al binnenhaalde als politiek expert. Goens zou de gesprekken met Van Den Driessche hebben gevoerd zonder daar eerst met de VMMa-top over te communiceren. Een initiatief dat hem niet in dank werd afgenomen.

Goens werkte ongeveer tien jaar bij de VMMa, eerst als algemeen hoofdredacteur van de nieuwsdienst, de voorbije vijf jaar als directeur informatie. Hij wilde gisteren geen commentaar op zijn ontslag geven. Peter Quaghebeur, directeur-generaal van de VMMa, bedankte Goens in een persbericht voor zijn inzet en toewijding. “Het is een utopie om te geloven dat vernieuwingen binnen een organisatie helemaal rimpelloos kunnen verlopen. De wegen van de VMMa en Eric Goens scheiden nu, maar de appreciatie voor zijn werk van de afgelopen tien jaar is groot.”