“Het kan me geen zak schelen wie wint, het is maar politiek”

“We zijn hier vanavond omwille van de verkiezingen, maar eigenlijk kan het mij geen kloten schelen of Trump nu wint of niet, het is maar politiek.” Nigel Williams kreeg er dinsdag al vroeg op de avond de lachers mee op de hand en het vatte meteen ook 2016 US Election Extravaganza, het verkiezingsevenement in de Antwerpse Arenbergschouwburg, samen.

Jonas Rosquin

Zo’n 150 mensen waren komen opdagen om de verkiezingsnacht te beleven in de foyer van de Arenbergschouwburg: een divers publiek van jonge en oudere Antwerpenaren, maar ook opvallend veel in Antwerpen residerende Amerikanen en Canadezen. Onder hen ook Leah Sheola en Lisa Bennison, respectievelijk afkomstig uit de staten New Hampshire en Pennsylvania, maar al meer dan 20 jaar residerend in ons land. De vraag wie ze het liefst zien winnen is voor hen geen moeilijke om te beantwoorden. “Hillary natuurlijk”, klinkt het enthousiast in koor. “We zijn niet zoals zovelen voor Hillary omdat we tegen Trump zijn, maar we zijn echt grote fan van haar”, zegt Leah.

Spijt

Speciaal voor deze gelegenheid hebben beide dames een broekpak aangetrokken, de typische klederdracht van Hillary die haar vrouwelijke kracht moet doen uitstralen. Het idee dat Trump president kan worden jaagt hen enorm veel schrik aan. “Mijn kinderen wonen nog in de Verenigde Staten, maar ik heb spijt dat ik nog niet eerder een Belgisch paspoort voor hen heb geregeld.”

© JoRo

Nigel Williams trapte de avond af met de vraag of er toch ook Trumpfans in de zaal zaten. Twee mensen staken de hand op. “Moedig om daar voor uit te komen”, zal Lois Bromfield later tegen hen zeggen, en het was niet de laatste keer dat Helga Vandaele en haar vader op ludieke wijze geviseerd werden door de vier comedians die afwisselend het podium betraden, tussen de verkiezingsflitsen die op het scherm werden geprojecteerd door. “Trump zou een goede president zijn omdat hij een intelligente zakenman is en Hillary heeft 30 jaar de tijd gehad om de dingen op te lossen, maar is daar niet in geslaagd”, zegt Helga, zelf een zakenvrouw en voormalig lid van Lijst Dedecker.

“Ik vind Hillary ook maar een fuckin’ trut”

“Eigenlijk geef ik er geen zak om wie er de Amerikaanse verkiezingen wint, ik ben een Engelsman”, sprak Nigel Williams en het vatte de avond samen, waarin de focus lag op comedy en het relativeren van het hele circus. “Ik vind Hillary ook maar een fuckin’ trut. Het is in feite de keuze tussen ‘House of Cards’ en ‘The Walking Dead’”, klonk Williams nog bitter.

Uit de toon van andere comedians en aanwezige Amerikanen klonk vooral een zekere schaamte voor wat er in hun land allemaal gaande is. “Ik ben een Amerikaan, maar dat is niet mijn gehele identiteit”, grapte Matt Watts toen hij het podium betrad. Andy Valvur rijgde dan weer de ene Trumpmop na de andere aaneen. “Hij mag dan wel een muur willen bouwen, maar hoe gaat hij dat doen als hij alle Mexicanen heeft gedeporteerd?”, klonk het.

De sfeer was gezet voor een lange nacht vol humor en gezelligheid en daar zou de uiteindelijke verkiezingsuitslag niet veel aan kunnen veranderen.

Volg de Amerikaanse verkiezingsstrijd hier op de voet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER