Direct naar artikelinhoud

Geld 800.000 Arco-spaarders voorlopig veilig

De Raad van State verwerpt de beroepen tegen de Arco-waarborgen grotendeels. Het Grondwettelijk Hof moet zich nog uitspreken of de redding van de Arco-coöperanten geen discriminatie is tegenover de Dexia-aandeelhouders.

Arco is de financiële holding van de christelijke arbeidersbeweging ACW en was een van de grootste aandeelhouders in het gekapseisde Dexia. Meteen na de ondergang van de bank eind 2011 kregen de particuliere Arco-coöperanten een staatswaarborg van de regering-Leterme. Zo zouden goed 800.000 mensen hun geld, gemiddeld 1.860 euro per persoon, niet verliezen. De redenering was dat coöperanten eigenlijk gewone spaarders waren. En dat zonder een waarborg een systeemcrisis dreigde in de bankenwereld.

De Raad van State volgt die redenering nu grotendeels. Opmerkelijk, want de auditeur van de Raad had de regeringsargumentatie in november 2012 met de grond gelijk gemaakt. Hij gaf gelijk aan de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) en een tiental Dexia-aandeelhouders die beroep indienden tegen de waarborgregeling. Het advies van de auditeur is meestal toonaangevend.

Terechte vrees

De auditeur noemde het argument van de mogelijke systeemcrisis ongegrond, maar volgens de Raad was die vrees wel terecht. Dat blijkt uit de nota van de Nationale Bank waarop de regering-Leterme zich baseerde om de coöperanten een waarborg te geven. Door de mogelijke systeemcrisis moest men de kwestie ook als 'hoogdringend' beschouwen, klinkt het. Wat concreet betekent dat de ontslagnemende regering wel de bevoegdheid had om zulke waarborgen te geven. De regeling zou de Belgische staatskas 1,5 miljard euro kosten. Door het crisisgevaar moest de Raad van State ook niet om advies gevraagd worden. Wat volgens de auditeur wel nodig was.

De christelijke arbeidersbeweging reageert opgelucht in een persmededeling. "Het ACW is tevreden met de uitspraak van de Raad van State omdat het principieel beslist dat de waarborgregeling geldig is. De enige vraag die nog overblijft is of zij een discriminatie bevat." De Raad vraagt immers aan het Grondwettelijk Hof om te oordelen of de redding van de Arco-coöperanten geen discriminatie is tegenover de andere Dexia-aandeelhouders. Die verloren zonder pardon hun geld. Pas na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof zal de Raad van State een definitief oordeel geven. De procedure zal nog enkele maanden aanslepen, allicht een jaar. De beslissing valt dan vlak voor de verkiezingen.

Discriminatie

Toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) reageert via Twitter: "Raad van State bevestigt correcte invulling 'lopende' zaken in Arco-dossiers. Na ander advies auditeur belaagd door media, 'analisten', oppositie. Nu, stilte."

De Federatie van Beleggers wijst erop dat hun belangrijkste punt nog op tafel ligt: een ongerechtvaardigde ongelijkheid tussen de Arco-aandeelhouders en alle andere aandeelhouders.