Direct naar artikelinhoud

Hogere lonen opnieuw bespreekbaar in Duitsland

Duitse werknemers verdienen een loonsverhoging van 3 procent. Met dat ongewone pleidooi heeft Bundesbankpresident Jens Weidmann een steen in de vijver gegooid van het Duitse loondebat. Werkgevers zien niets in zijn voorstel.

Uit de mond van een Bundesbankpresident klinkt een pleidooi voor een flinke loonsverhoging bijna even vreemd als een oproep tot liederlijkheid uit de mond van een priester. Maar Jens Weidmann, bewaker van de Duitse prijsstabiliteit, deed de oproep toch echt, in een interview met de Frankfurter Allgemeine. Een loonsverhoging is op haar plaats nu de economie bloeit en de inflatie lager is dan ooit, zei Weidmann.

In veel branches en regio's is momenteel nagenoeg volledige werkgelegenheid, voerde hij aan. Meldingen van werkgevers over een tekort aan werknemers stapelen zich op. Na Oostenrijk heeft Duitsland met 5,1 procent het laagste werkloosheidscijfer van de eurozone. "In dit opzicht is het ook toe te juichen dat de lonen weer sterker stijgen dan in tijden waarin de Duitse economie in duidelijk slechtere conditie was."

Het pleidooi van de Bundesbank lijkt ingegeven door de lage inflatie in Duitsland en de hele eurozone. Eerder pleitten ook economen van de Europese Centrale Bank al voor Duitse loonsverhogingen. In juli was de Duitse inflatie slechts 0,8 procent, en 0,5 procent voor de hele eurozone in juni. Dat terwijl het inflatiedoel van de ECB is om net onder 2 procent te blijven.

Hogere Duitse lonen zouden deflatie kunnen helpen voorkomen, zo is de hoop. Ze zouden het de zuidelijke eurolanden bovendien iets makkelijker maken om te concurreren met de Duitse exportmachine.

Berendienst

Weidmann waarschuwt echter voor al te riante loonstijgingen. Zijn pleidooi voor een loonsverhoging van 3 procent gaat uit van 2 procent inflatie en 1 procent productiviteitsstijging. De lonen mogen niet los geraken van de productiviteitsstijgingen. Dat zou de eurozone een 'Bärendienst' bewijzen, aldus Weidmann, naar de goedbedoelende beer uit de fabel van La Fontaine die een vlieg van het gezicht van zijn vriend de tuinman wilde verjagen, maar daarvoor een zware steen gebruikte. De beer sloeg zowel de vlieg als de tuinman dood.

Speelruimte

Werkgevers vinden dat Weidmann de economie nu al een berendienst bewijst. Ingo Kramer, baas van de Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände, de grootste Duitse werkgeversvereniging, noemde de oproep van Weidmann "overbodig en weinig behulpzaam". De Bundesbank kan zich beter bij haar leest houden, vindt Kramer. "Loonbeleid is geen instrument van het monetaire beleid."

Gesamtmetall, de werkgeversorganisatie in de metaalsector, spreekt van een 'gevaarlijk advies'. De Duitse lonen zijn zowel in 2012 als 2013 al met 2,7 procent gestegen, in de dit jaar gesloten cao's bedraagt de stijging tot nu toe 3,1 procent, blijkt uit vakbondscijfers. Terwijl de productiviteit in 2012 en 2013 slechts met 0,5 procent steeg. "Wie in de toekomst hogere lonen wil, moet speelruimte laten voor extra investeringen."

Alleen zo zijn de productiviteitsstijgingen te behalen waarmee bedrijven loonsverhogingen kunnen betalen, aldus nog Gesamtmetall.