Direct naar artikelinhoud

Belgisch bedrijf ontwikkelt nieuwe geluidstechnologie

Het Belgische High Multimedia Group heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die een echte surroundgeluidservaring in de woonkamer mogelijk moet maken. Een patent is al ingediend.

Veel mensen hebben ze in hun woonkamer staan: een set boxen die het geluid van bijvoorbeeld films in 'real surround' kan weergeven, waardoor je een indrukwekkende kijk- en luisterervaring zou moeten krijgen en de verschillende geluidseffecten vanuit alle hoeken van de woonkamer zouden moeten komen. Een technologie die prima werkt voor dvd's of blu-ray, alleen niet bij televisie kijken. Dan staan die boxen er vaak werkloos bij of moeten ze het stellen met dolby surround, wat in feite niet meer dan een truukje is om stereogeluid een surround-effect te geven. Je hersenen denken dat het surround is, maar echt is het niet. Wie bijvoorbeeld via Telenet of Belgacom digitaal televisie kijkt, krijgt vaak zo'n geluid, soms ook upmixing genoemd. Een probleem dat vooral veroorzaakt wordt omdat de makers van de film geen surroundkwaliteit aanbieden. Op internetfora wordt daar vaak over geklaagd.

Automatiseren

Moet anders en beter kunnen, vonden enkele geluidsingenieurs die zich verenigd hebben in de High Multimedia Group. Ze ontwikkelden nieuwe software die het mogelijk maken om 'Real Surround 5.1' aan te bieden: een complexe technologie die er in feite op neerkomt dat de geluidsband geremasterd wordt, wat een veel beter geluidseffect en geluidservaring biedt. Een test toont alvast een opmerkelijk verschil aan.

"Met de nieuwe technologie kunnen alle oude films, muziek, series en documentaires vrij makkelijk omgezet worden in Real Surround 5.1", zegt Franky Lemoine van de High Multimedia Group. "Met een computer kun je makkelijk 100 tot 200 films per maand omzetten eens we het goede formaat bepaald hebben. Dat is dan gewoon een kwestie van automatisering."

Het voordeel van de nieuwe technologie is bovendien dat de surroundapparatuur niet meer optimaal geplaatst moet worden in de woonkamer, een euvel dat vaak voorkomt. Ook moet je als tv-kijker niet per definitie meer op de ideale plaats zitten. "De ideale plaats voor beluistering is veel breder", zegt Lemoine. "Daarrond krijg je ook een veel beter surroundeffect."

Onderhandelen

De High Multimedia Group heeft ondertussen een patent ingediend om haar technologie te beschermen. Daarnaast onderhandelt de groep ook met internationale televisiefabrikanten en distributeurs voor video-on-demand en IPTV (televisie die werkt met het internetprotocol, JDB) om hen ervan te overtuigen hun technologie te gebruiken.