Direct naar artikelinhoud

Geen interesse voor groene doorlichting

De Vlaamse regering biedt bedrijven gratis onderzoeken aan om na te gaan hoe hun productieproces ecologischer kan. Maar die hebben geen interesse.

Vlaanderen wil bedrijven stimuleren om duurzamer te produceren en met minder energie, water en grondstoffen toch een even groot resultaat te bereiken. Op die manier zouden de KMO's ook aan kostenbesparingen kunnen doen. Maar uit het antwoord van minister-president Kris Peeters (CD&V), bevoegd voor Economie, op een vraag van Vlaams parlementslid Filip Watteeuw (Groen) blijkt dat er amper interesse is voor de zogenaamde eco-efficiëntiescan. Die is nochtans volledig gratis en neemt slechts enkele uren tijd in beslag. Toch werden er in 2011 slechts zes van die scans uitgevoerd.

Peeters geeft toe dat dat een tegenvallend resultaat is. Een harde campagne voerde Vlaanderen niet, luidt het, maar via de website van het Agentschap Ondernemen, infosessies en de rechtstreekse benadering van onder meer bedrijfsorganisaties werd er toch enige ruchtbaarheid gegeven aan de scans.

"Blijkbaar hebben de ondernemingen andere prioriteiten in deze economisch lastigere tijden", luidt het bij de minister-president. Zijn kabinet wijst er ook op dat de meeste geïnteresseerde bedrijven al gescand zijn. Een duizendtal KMO's werd in het verleden gecontroleerd door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. "Dat waren de voorlopers. Het is veel moeilijker om de middenmoot te bereiken." Het Agentschap Ondernemen evalueert de eco-efficiëntiescan nu samen met OVAM.

De eco-efficiëntiescan is een van de punten waarmee Peeters in zijn beleidsplan wil ijveren voor een groenere economie. Een van de andere is de ecologiepremie, maar ook die schiet zijn doel voorbij sinds het systeem veranderd werd (DM, 16/01). Peeters benadrukt evenwel dat dit niet wil zeggen dat het beleid faalt. "Er zijn andere instrumenten die wel succesvol zijn." De energiescan, bijvoorbeeld. Bedrijven kunnen daarmee testen hoe te besparen op hun elektriciteits- en brandstoffactuur. Met 158 van die scans in 2011 werd de doelstelling voor twee jaar al bereikt.

"Maar de impact blijft wel erg beperkt", vindt Watteeuw, "aangezien er meer dan 500.000 KMO's zijn in Vlaanderen." Watteeuw vindt dat Vlaanderen ambitieuzer moet zijn. "De Vlaamse regering kiest te veel voor algemene maatregelen, die niet altijd aansluiten bij de wereld van de ondernemers. De verduurzamingsinstrumenten moeten eenvoudiger en ambitieuzer."

Groen zou graag zien dat men een voorbeeld neemt aan Japan. Daar worden de bedrijven die voorlopen op het vlak van duurzame technologieën als eerste extra ondersteund, daarna worden zij als norm gesteld.