© VIER

Ook zonder Olga gaat het voort: schiftingsvraag bepaalt 'Slimste Mens'

De 'Slimste Mens'-fans zijn nog aan het bekomen van het verlies van Olga Leyers of de nieuwe aflevering was al daar. Ihsane Chioua Lekhli, Kris Wauters en nieuwkomer Gilles Van Bouwel gingen de strijd aan om hopelijk ooit de ‘vloek van 11’ te kunnen overwinnen. Deze aflevering van 'De Slimste Mens' bood verliefde juryleden, een vreemde apotheose en een flauwe finale.

mrra

(Spoiler alert: lees niet verder als u de aflevering van dinsdagavond nog wil bekijken!)

Wie is de nieuwkomer?

Gilles Van Bouwel aka ‘De Mol’ gaat de strijd aan met Kris en Ihsane. De 28-jarige verbaasde in het vierde seizoen van De Mol iedereen met zijn sluwe spelwijze. Sinds oktober werkt hij bij Woestijnvis en volgens VIER zal hij te zien zijn in Zeg eens euh! en in Glammertime.

Om zich voor te bereiden kreeg hij een kinderencyclopedie van Kobe Ilsen, die vorig jaar in de top drie raakte, tot grote jaloezie van de andere kandidaten.

Wie zit er in de jury?

“Lambik en Jerommeke,” zo noemt Erik het olijke juryduo van vandaag. Komiek Philippe Geubels bundelt vanavond de krachten met acteur Stefaan Degand. Naast kwaad kijken, blijkt de toneelspeler ook een talent te hebben om te dichten. Nadat hij een serieuze verliefde ode brengt, die Ihsane doet blozen, laat hij nog eens zien wat er gebeurt als hij improviseert. Gilles moet het doen met: “Mol mol mol, kruip onder de grond! In de begane stront met je leugens en bedriegen, je moeder opzetten. Erfenis kwijt? Dat spijt!”

Philippe Geubels ziet het helemaal zitten met zijn kompaan. “Ik vind het hier zalig, Erik! Ik heb gewoon een jukebox bij, ik hoef hem maar aan te zetten en het komt eruit!”

Flauwste mop van de jury?

De vraag rond Amerikaanse zakenman Warren Buffett, de derde rijkste man ter wereld, zorgde ongetwijfeld voor de flauwste mop van de aflevering. Toen Erik aan de jury vroeg of ze hem kenden, antwoordde Geubels als volgt: “Nee, maar ik ken zijn broer wel: Koud.” Koud Buffett. Heb je ‘m? Degand deed er geïrriteerd nog een schepje bovenop: “En hij heeft nog een buitenechtelijke kind: Lauw Buffett.”

Hoe verliepen de eerste rondes?

In de eerste ronde trokken de mannen aan hetzelfde zeil en haalden elk tien punten binnen, goed voor een tussenstand van 70 seconden. Ihsane ging aan de haal met dertig punten wat een score van 90 seconden opleverde.

Op het einde van de volgende ronde is het tij gekeerd. Ihsane bungelt achteraan met 98 seconden. Kris doet het beter met 106, maar Gilles staat aan de leiding met 138 seconden mede dankzij een gelukkige lukrake opsomming van de landen van Europa.

Na een ijzersterke puzzelronde heeft Ihsane Kris ingehaald met 165 tegen 134. Gilles kan zijn eerste plaats verstevigen met 195 seconden. Ook Kris zijn fotoronde doet hem naar beneden zakken, waardoor hij de filmpjesronde ingaat met 149 seconden. Gilles (301) kan al een voorsprong nemen op Ihsane (221).

De filmpjesronde geeft de genadeslag voor Kris Wauters die maar één antwoord wist en de finale ingaat met 134 seconden. Ihsane doet nog een dappere inhaalpoging en heeft in enkele seconden haar hele fragment over Khadaffi opgelost. Gilles daarentegen begaat een tactische fout: hij stopt één seconde te laat, wat hem net op dezelfde score als Ihsane brengt. Met het ex aequo van 442 is er een schiftingsvraag nodig om de Slimste Mens van de aflevering te bepalen.

Meest aangebrande grap?

De juryleden konden deze aflevering eindelijk hun praktisch nut bewijzen door het stellen van de schiftingsvraag. Het antwoord op “Met hoeveel Belgen waren we op 1 januari 2016?” was eerder in de aflevering al vermeld door Erik. Toen iedereen met gespannen adem keek naar de jury om te weten wie er het dichtstbij zat, antwoordde Geubels hun eigen ‘moment de gloire’ met “Dat kan ik niet uitrekenen, hoor.”

Wie is voor minstens één dag De Slimste Mens ter Wereld?

Ihsane kon nipt haar derde overwinning in de wacht slepen. De vreemde apotheose gaf een kleine deuk in haar zelfvertrouwen. Dat maakt haar alvast extra gedreven voor de volgende afleveringen. En dat zou wel eens spannend kunnen worden, aangezien het nu al zo nipt was.

Wie valt af?

Vanavond valt het doek voor Kris Wauters. Hij was geen partij voor Gilles en vliegt eruit na zijn tweede deelname. “Ik weet dat het misschien niet lijkt met mijn score, maar ik ben echt zenuwachtig”, zei Gilles nog met 238 seconden tegen 5. Ontiegelijk spannend was het alvast niet meer, maar gelachen werd er zeker. Kris liet zich nog zakken tot 1 en Erik voegde er laconiek aan toe dat het nog tactiek kon zijn. De nieuwkomer mag zich dus tijdens de volgende aflevering opnieuw met Ihsane meten.

Wie komt er morgen bij?

Voor de aflevering van woensdagavond zullen Ihsane Chioua Lekhli en Gilles Van Bouwel uitgedaagd worden door Bart Vanneste, de Vlaamse komiek die beter bekend is onder zijn typetje Freddy De Vadder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER