Direct naar artikelinhoud

De spion die meer weet over de seksvideo's van Trump

Donald Trump deed hem af als een 'mislukte spion', maar de man die beweert dat de Russen seksvideo's bezitten over de gekozen president, is een grote naam binnen de Britse spionnengemeenschap. In Moskou én Washington wist Christopher Steele machtige vijanden te maken.

Steele zou onder meer de agent zijn geweest die de overgelopen en vermoorde KGB-spion Alexander Litvinenko heeft aangestuurd. Hij zit sinds de commotie over zijn 'dirty dossier' ondergedoken.

De Britse regering heeft zich de afgelopen dagen stilgehouden, omdat ze een goede werkrelatie met de aanstaande president wil opbouwen. Om die reden was minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson onlangs in New York. Tegelijkertijd is Downing Street in verlegenheid gebracht door berichten in de Britse pers dat regeringsfunctionarissen Steele desgevraagd toestemming hebben gegeven om medewerkers van de FBI te ontmoeten om te praten over het Trump-dossier.

Islamitisch terrorisme

Bij de Amerikaans veiligheidsdiensten bezit de 53-jarige een prima reputatie. Met zijn succesvolle detectivebureau Orbis Business Intelligence had hij nuttige informatie over de corrupte praktijken bij de FIFA boven water gekregen.

In de twee decennia dat Steele, die in Cambridge heeft gestudeerd, bij de buitenlandse inlichtingendienst werkte, had Rusland zijn interesse. Begin jaren 90 werd hij gestationeerd op de Britse ambassade in Moskou. Het was daarom geen toeval dat hij zich later zou ontfermen over Litvinenko. Dat hij geen topfunctie kreeg bij de dienst, had te maken met de verschuiving van de aandacht naar islamitisch terrorisme.

Steele werkte afgelopen jaar voor Republikeinse tegenstanders van Trump, maar de opgegraven informatie zou zo sensationeel zijn geweest dat hij besloot zowel MI6 als de FBI op de hoogte te stellen. De grote vraag in Londen is of MI6 de 35 pagina's tellende informatie heeft gedeeld met de regering. May brengt binnenkort haar eerste bezoek aan Trump en zal haar gastheer ervan moeten overtuigen dat de Britten echt geen rol hebben gespeeld bij deze poging hem te ondermijnen.

Vast staat dat Steele, die MI6 in 2009 had verlaten om voor zichzelf te beginnen, erin is geslaagd om zowel in Washington DC als Moskou machtige vijanden te maken. Vanaf zijn onderduikadres heeft de ex-spion een klacht ingediend bij de mediawaakhond over alle aandacht van opdringerige journalisten. Hij wil zo snel mogelijk weer terug naar zijn villa van 1,5 miljoen pond, waar zijn kat momenteel eten krijgt van de buurman.