Direct naar artikelinhoud

Italië neemt schip ngo in beslag

De Italiaanse kustwacht heeft voor de kust van het eiland Lampedusa een schip van een Duitse ngo in beslag genomen.

Jugend Rettet heeft, net als onder meer Artsen Zonder Grenzen, een Italiaanse gedragscode voor ngo's die migranten en vluchtelingen redden niet ondertekend. Zij mogen wellicht geen opvarenden meer afzetten in Italië.

Het schip werd in de nacht van dinsdag op woensdag door motorboten van de Italiaanse kustwacht tegengehouden en naar de haven van Lampedusa gebracht. Terwijl de commandant van het schip lang werd ondervraagd, werd het schip doorzocht. Uiteindelijk werden twee Syrische vluchtelingen naar een opvangcentrum overgebracht.

"Onze bemanning is niet gearresteerd", zo liet de ngo op Twitter verstaan. "Het ging om een standaardprocedure." Volgens La Repubblica kwam de controle van het schip tot stand op vraag van het gerecht van Trapani, een plaats in het westen van Sicilië. Justitie onderzoekt er al enkele maanden of de ngo mensensmokkelaars helpt, bijvoorbeeld door de positie van hun schepen door te geven. Volgens de krant wordt Jugend Rettet verdacht van het faciliteren van "illegale immigratie".