Direct naar artikelinhoud

Reputatie Tesla krijgt knak in VS

Na Volkswagen ligt nu een ander icoon uit de auto-industrie onder vuur. De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports heeft zijn positieve beoordeling van Tesla's populaire Model S ingetrokken.

De reden voor de intrekking is een stroom klachten die de organisatie ontving over de elektrische auto Model S. Bezitters klagen over lekkende zonnedaken, kraakjes in het interieur, haperende laadapparaten en kapotte elektromotoren.

Volgens de chef van de afdeling die bij Consumer Reports auto's test, Jake Fisher, heeft de Amerikaanse automaker kennelijk moeite de kwaliteit op peil te houden, doordat de productie is opgevoerd en steeds meer complexe software wordt toegevoegd. Afgelopen week lanceerde Tesla in de Verenigde Staten een functie die de auto's op snelwegen zelfsturend maakt. Hoewel het concern bezitters had gewaarschuwd de handen aan het stuur te houden, blijkt de 'Auto Pilot' niet altijd betrouwbaar. Daardoor halen de auto's soms onverwachte manoeuvres uit, getuige diverse filmpjes op het internet.

Door de toegenomen klachten heeft de consumentenorganisatie besloten de Tesla Model S niet langer aan te bevelen. Een besluit dat de beurswaarde van het concern met ruim 6 procent liet dalen.

Supersportgezinswagen

De omslag is opmerkelijk, want dezelfde bond beloonde de variant met het typeplaatje P85D in augustus nog met 103 van de normaal gesproken maximale 100 punten. De combinatie van vermogen (volgens een optimistische omrekening bijna 700 pk) en efficiëntie (ook optimistisch omgerekend 1 op 37) leidde ertoe dat de auto uit de schaal knalde. Deze auto combineert de specificaties van een supersportwagen met de praktische zaken die we gewend zijn van gezinsauto's, plus extreme energie-efficiëntie, zei dezelfde Fisher twee maanden geleden nog.

De consumentenorganisatie vindt de Tesla Model S nog steeds de best presterende auto ooit getest, al staat de betrouwbaarheid kennelijk onder druk. De bond benadrukt dat de meeste klachten door Tesla onder garantie worden verholpen en dat eigenaren van een Model S nog altijd zeer trouw zijn aan hun merk: 97 procent zegt volgende keer weer een Tesla te kopen.