Direct naar artikelinhoud

Tijdreizen en baby Hitler vermoorden? 'Hell yeah!'

Als je kon reizen in de tijd, zou je baby Hitler dan vermoorden? 42 procent van de Amerikanen antwoordde positief op de vraag van The New York Times.

"Hell yeah!", antwoordde presidentskandidaat Jeb Bush deze week op de vraag van The Huffington Post of hij baby Hitler zou vermoorden. Althans, als hij de kans kreeg om terug in de tijd te reizen naar het Oostenrijkse Braunau am Inn in 1889. "Het zou gevaarlijke gevolgen kunnen hebben voor het verloop van de geschiedenis, maar ja, ik zou het doen."

De klassieke vraag houdt Amerika weer bezig sinds The New York Times eind oktober de kwestie had voorgelegd aan lezers en de resultaten in een grafiekje rondstuurde op sociale media: 42 procent antwoordde ja.

In de dagen daarna werd #babyhitler trending topic en verscheen in Amerika het een na het andere essay waarin bloedserieus tot schijtlollig op deze kwestie werd ingegaan. Want ja, wat heeft dat eigenlijk voor gevolgen in het heden, baby Hitler vermoorden?

Nog afgezien van de vraag of tijdreizen technisch mogelijk is, kun je ook twijfels hebben of het beïnvloeden van de historie mogelijk is. De grootvaderparadox is het bekendste tijdreisprobleem: stel dat je terug in de tijd zou gaan om je grootvader te vermoorden, voor je moeder of vader ooit verwekt was. Kan dat wel logischerwijs? Zodra je de daad begaat, besta jij immers ook niet meer.

Dit idee heet het 'Novikov-zelfconsistentieprincipe'. Als je baby Hitler vermoordt, elimineer je tegelijkertijd jouw reden om terug in de tijd te reizen. Bovendien, als je er wel in zou slagen de geschiedenis te herschrijven, zijn de gevolgen van de moord niet te overzien - wie weet was er een nog bloederiger oorlog uitgebroken. Of word je zelf de oorzaak van de Holocaust.

Daarnaast is het mogelijk dat het economische en politieke klimaat destijds hoe dan ook een Holocaust had ontketend, zoals onder meer Matt Ford in The Atlantic betoogde. Hitler opereerde niet alleen en was niet de eerste antisemiet in de jaren dertig. Trouwens, als je toch teruggaat in de tijd zou je net zogoed het verdrag van Versailles kunnen herschrijven, twitterde journalist Hayes Brown.

Warm gezin

Een andere aanpak kwam van talkshowhost Stephen Colbert. "Ik zou hem van zijn ouders afnemen en hem met liefde opvoeden in een veilige omgeving. Ik zou Hitler scherp in de gaten houden en hem niet toelaten om lid te worden van een groepering waar je een uniform moet dragen. Bovenal zou ik hem leren dat we onze problemen niet met geweld oplossen."