Direct naar artikelinhoud

Intercity vervangt Fyra vanaf 18 februari

De Fyra wordt vanaf 18 februari vervangen door een intercity tussen Brussel-Zuid en Den Haag. Die trein rijdt twee keer per dag heen en weer. Vanaf 11 maart wordt dat acht keer per dag. In het weekend vertrekt de trein in Antwerpen.

Twee weken nadat de Fyra voor onbepaalde duur werd opgeschort, komt er een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Brussel en Den Haag. De intercity vertrekt in Brussel-Zuid en stopt in Brussel-Centraal, Mechelen, Antwerpen-Centraal, Roosendaal, Dordrecht, Rotterdam en Den Haag. De reistijd bedraagt zo'n 2u15.

De treindienst start op 18 februari met twee rechtstreekse verbindingen. Drie weken later, op 11 maart, wordt dat uitgebreid tot acht ritten per dag. Vanaf dan worden de acht verbindingen tussen Antwerpen en Roosendaal, een voorlopige oplossing die de NMBS vorige week lanceerde, afgeschaft.

"We hebben woord gehouden", zegt Marc Descheemaecker, CEO van de NMBS. "Het moest snel gaan, want deze mobiliteitskloof tussen beide buurlanden was onaanvaardbaar. Vanaf 11 maart zijn Brussel en Den Haag opnieuw hecht verbonden met elkaar."

Belangrijk: in tegenstelling tot de Fyra rijdt de intercity niet tot Amsterdam. Dat is volgens de Nederlandse spoorwegen onmogelijk door het drukke verkeer op de hoofdlijn naar Amsterdam. Bovendien zal de verbinding tijdens het weekend beperkt blijven tot Antwerpen, omwille van werken op het net tussen Antwerpen en Brussel. Tijdens het weekend zullen reizigers uit Brussel dus tweemaal moeten overstappen richting Amsterdam.

En de Fyra? "Die is nog niet afgeschreven", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "Er wordt hard gewerkt om de problemen op te lossen. Daarna zullen we zien of hij betrouwbaar kan worden ingezet." De steden Den Haag, Mechelen en Antwerpen nemen alvast het zekere voor het onzekere. Zij gaan door met hun eigen plannen voor een directe verbinding tussen Amsterdam, Antwerpen en Brussel.

In Dordrecht kwamen de bestuurders van Mechelen en verschillende Nederlandse steden samen. Achteraf bleek dat ook burgemeester Bart De Wever van Antwerpen vragende partij is voor de verbinding. "Een vlotte en snelle verbinding tussen de Belgische en Nederlandse hoofdstad is ook voor Antwerpen belangrijk. De toestroom van toeristen, dagjesmensen en zakenlui is belangrijk voor de Antwerpse economie", laat De Wever weten via zijn woordvoerder.

TreinTramBus is verheugd over het Fyra-alternatief. Ze wil nu snel met de Belgische en Nederlandse spoorwegen rond de tafel zitten om over een definitieve oplossing te praten.