Direct naar artikelinhoud

Tolstoj in 105 minuten

1-2/12, Campo, Gent, campo.nu

Oorlog en vrede, het magnum opus van de Russische literaire grootheid Lev Tolstoj (1828-1910), telt om en bij de 1.225 pagina's. Het weze duidelijk: daar geraakt u nauwelijks op een uurtje of twee door - Snoopy, het beroemde hondje uit de Peanuts-strips, doet het extreem rustig aan en leest slechts één woord per dag - maar het Duits-Engelse collectief Gob Squad neemt u donderdag en vrijdag in nauwelijks een uur en drie kwartier door de klassieke klepper.

In het Gentse kunstencentrum Campo nopen ze u niet alleen tot een ruwe lezing van de plot, maar wordt u ook vriendelijk uitgenodigd om meteen te reflecteren over wat veel kenners als een van de absolute meesterwerken uit de wereldliteratuur beschouwen.

Gob Squad haalt niet alleen een rist personages en gebeurtenissen uit de roman van stal, maar gaat ook aan de slag met de vele bewerkingen en verfilmingen van Oorlog en vrede.

Ze doen dat op de typische 'Gob Squadiaanse' manier: met live videomontages en stevig wat inbreng van het publiek.

Kortom: als u het werk van Tolstoj maar niets vindt, kunt u bij deze dus gewoon zelf ingrijpen en samen met Gob Squad uw eigen stempel drukken op Oorlog en vrede.

Opzij, meneer Tolstoj!