Direct naar artikelinhoud

Helmut Lotti neemt 0110-single op in Gents dialect

Helmut Lotti heeft een lied opgenomen ter gelegenheid van de 0110-manifestatie. 'Oaster iets scheelt' gaat over tolerantie en waar die volgens de Gentse zanger begint: 'Bij jezelf en je buren.'

Door Ward Daenen

Lotti nam de single - die gisteren in Fnac Brussel werd gepresenteerd en vanaf woensdag in de winkel ligt - samen met twee andere Gentenaars op: Frederik Sioen en Roland Van Campenhout. De opbrengst ervan gaat naar een project voor kansarmen in Gent.

'Verdroagzoamheid es niet allien moar iets van bliek of doenker vel', zingt Lotti in zijn zelfgeschreven nummer in het Gents. 'Moar uuk van ruze mee de buren veur een fieste mee wa kadèl.'

Kadèl, wat is dat?

Helmut Lotti: "(lacht) Kabaal. Samen met 'vurt' - of rot - is 'kadèl' het enige woord dat niet-Gentenaars niet zullen verstaan."

U zingt dat verdraagzaamheid geen zaak is van alleen maar zwart of blank.

"Verdraagzaamheid, of onverdraagzaamheid, begint voor mij bij heel kleine dingen. Het gaat over je middelvinger opsteken in het verkeer, voordringen in de winkel. Mensen kunnen onwaarschijnlijk zeiken over zulke zaken. We maken anderen snel verwijten, maar vergeten ons af te vragen of we zelf wel zuu goe bezig zijn. In mijn lied probeer ik mensen erop te wijzen dat de perfecte maatschapij niet bestaat."

'Oaster iets scheelt' is uw maatschappelijk statement.

"Ja, maar het is geen politiek statement. Op dat vlak wil ik neutraal blijven. Mensen verbieden op het VB te stemmen, dat is gevaarlijk. Mensen hebben altijd de neiging om het tegenovergestelde te doen."

Dat klinkt wel heel voorzichtig.

"Ik ben niet voorzichtig. Ik heb toegezegd voor 0110, na de moord in Brussel op Joe Van Holsbeeck, en na de dolle tocht van Hans Van Temsche door Antwerpen. Ik had er toen niet bij stilgestaan dat 0110 een politieke manifestatie zou worden."

Heeft u dan spijt van uw deelname?

"Toch niet. En toen Frans van den Eynde zijn brief schreef (de VB'er verbaasde zich over Lotti's deelname aan 0110, omdat zijn vader 'een ijverige propagandist van het voormalige Vlaams Blok in Gent geweest is', WD) wist ik ineens heel zeker dat ik zou meedoen. Niet mogen optreden van een partij, dat lijkt me stalinistisch."

Beschuldigt u het VB van stalinisme?

" (Ontwijkend) Het VB predikt onverdraagzaamheid, maar is ook een oppositiepartij die handig inspeelt op de ontevredenheid van de mensen. Kijk, ik ben geen VB'er en geen racist. Maar ik vind wel dat mensen zich aan de regels moeten houden. Er zijn problemen met migranten. Dat is natuurlijk een complex vraagstuk, waar de gevestigde politieke partijen maar weinig goede antwoorden op hebben gegeven. Mijn moeder woonde vroeger aan Gent Dampoort, maar op een bepaald moment voelde ze zich er niet meer veilig. Ik heb dan voor haar een huis in Schelderode gebouwd. Ze is nu naar daar verhuisd."

Zal 0110 een verschil maken met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen, denkt u?

"Samenlevingsproblemen los je niet met een paar concerten op. Maar voor verdraagzaamheid zoals ik die zie, daar wil ik toch voor zingen."