Direct naar artikelinhoud

'Ik blijf optimistisch over oranje-blauw'

Brussel l De formatie gaat maandag de finale fase in met de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde, de staatshervorming en de begroting. Formateur Yves Leterme toont zich in een gesprek met De Morgen optimistisch over zijn slaagkansen, maar dan moet iedereen aan de onderhandelingstafel 'stoppen met spelletjes spelen en provoceren'.

door Jeroen verelst

Leterme had zich tot doel gesteld woensdagavond een globaal akkoord te presenteren over de acht 'inhoudelijke' hoofdstukken. Dat lukte niet. Open Vld en cdH vochten tijdens de bespreking van het arbeidsbeleid nog een laatste robbertje uit over uitzendarbeid bij de overheidsdiensten. De onderhandelingen werden twee uur opgeschort, maar ook na een onderonsje tussen Leterme en cdH-voorzitster Joëlle Milquet kwam het niet tot een akkoord.

De discussie over uitzendarbeid werd samen met die over de beperking van de werkloosheid in de tijd uitgesteld naar volgende week. Een aantal andere heikele punten - het welvaartsvast maken van de uitkeringen, de groeinorm voor de gezondheidszorg, het aantal ambtenaren - werden al eerder uit de deelakkoorden gelicht. Het maakt er de taak van formateur Leterme niet makkelijker op. Vanaf maandag liggen immers ook al Brussel-Halle-Vilvoorde, de staatshervorming en het algemene budgettaire kader op de onderhandelingstafel.

Toch is Leterme optimistisch over zijn slaagkansen. "We beginnen niet meer vanaf nul. Verkenner Herman Van Rompuy heeft al een kader uitgewerkt voor de communautaire onderhandelingen." Zeker de Vlaamse meerderheidspartijen treden het optimisme van Leterme voorzichtig bij.

Brussel-Halle-Vilvoorde is volgens Open Vld-voorzitter Bart Somers veruit het moeilijkste dossier, vooral wegens de grote symboolwaarde. Leterme beseft dat een oplossing voor B-H-V niet vanzelfsprekend is. "Het is een heel speciale formatie. Elke zin, elk woord, wordt gewikt en gewogen. Vooral door cdH. Die methode maakt de onderhandelingen erg arbeidsintensief."

De komende drie dagen wil Leterme door bilaterale gesprekken het communautaire veld verder ontmijnen. Hij is ervan overtuigd dat het onderhandelingsklimaat de afgelopen maand, tijdens zijn tweede formatieopdracht, gevoelig verbeterd is, maar de tegenstellingen blijven groot. FDF-voorzitter Olivier Maingain herhaalt nogmaals de eis dat de Franstalige burgemeesters van vier faciliteitengemeenten benoemd moeten zijn vooraleer hij zelfs nog maar wil beginnen te onderhandelen over een staatshervorming. Leterme toonde zich not amused en roept alle gesprekspartners op om "te stoppen met spelletjes te spelen en te provoceren".

De formateur krijgt af te rekenen met steeds feller oppositievuur, ook vanuit eigen rangen. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck reageert furieus op de oranje-blauwe plannen om bij het onderhandelen van toekomstige cao's rekening te houden met de belastingvermindering voor werknemers. "Dit is er ver over", zegt hij. Volgens Cortebeeck zien de onderhandelaars spoken als ze de Belgische loonhandicap willen verlagen met 2 procent. "Er is geen loonhandicap. Men moet weten waarover men spreekt", zegt Cortebeeck.

Ook de sp.a schiet met scherp op dit voornemen. De socialisten vrezen dat gepensioneerden en werknemers de dupe worden.

>4 en 5