Direct naar artikelinhoud

Bpost krijgt boete van 37 miljoen voor misbruik machtspositie

Bpost is opnieuw beboet voor 'ernstig misbruik van machtspositie' op de markt van de bedrijfsverzendingen. Na een eerdere boete (2,3 miljoen euro) krijgt het postbedrijf er nu een van 37,4 miljoen van de Raad voor de Mededinging.

De veroordeling houdt verband met een kortingensysteem 'per sender' dat het postbedrijf toepaste. Daardoor konden grote klanten die rechtstreeks met bpost werkten, voor hun postzendingen kortingen krijgen tot 50 procent van het basistarief. Bedrijven die hun zendingen verstuurden via tussenpersonen, konden die kortingen niet of enkel retroactief krijgen. Tussenpersonen zijn bedrijven die postzendingen ophalen bij bedrijven en voorbereiden voor verdere distributie.

Zo'n systeem van kortingen kon tot gevolg hebben dat de tussenpersonen of voorbereidingsbedrijven verhinderd werden om voordelige tarieven aan te bieden aan grote klanten", vindt de Raad voor de Mededinging.

Ook op tweede dag vertragingen met Fyra Amsterdam-Brussel

De Fyra, de nieuwe hogesnelheidstrein die Brussel sinds zondag met Amsterdam verbindt, kampte gisteren opnieuw met vertragingen. "De eerste trein maandag vertrok met een vertraging van 30 minuten, en de rest van de voormiddag waren er gevolgvertragingen", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. Zondagavond kwam de hogesnelheidstrein door een technische storing al ruim een uur te laat aan in Amsterdam.

Crols relativeert het technisch probleem van zondag. "In de twee richtingen zijn in totaal twintig ritten uitgevoerd en daarvan kampte er eentje met problemen. De Nederlandse collega's staan in voor het management van de vloot. De oorzaak van de technische storing wordt onderzocht."

Op de eerste dag vervoerde de Fyra op de lijn Brussel-Amsterdam meer dan 3.000 passagiers. In totaal werden al 19.000 tickets verkocht voor de nieuwe verbinding tussen Brussel en Amsterdam.

Meerderheid minderjarige asielzoekers blijkt meerderjarig

Van de 621 medische botscanonderzoeken die de Dienst Vreemdelingen in de eerste negen maanden van 2012 liet uitvoeren op asielzoekers wezen er 438 (70,5 procent) uit dat de betrokkene meerderjarig was in weerwil van eerdere verklaringen over minderjarigheid. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block op een schriftelijke vraag van N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers. Het percentage is vergelijkbaar met de resultaten in 2011 (646 op 904 gevallen). Vorige maand maakte Smeyers nog bekend dat van de 727 niet-begeleide minderjarige asielzoekers die in de eerste vijf maanden van dit jaar in ons land arriveerden er na een botscan 36,5 procent meerderjarig bleek.