Direct naar artikelinhoud

Twee NMBS-filialen gaan met elkaar in de clinch

Infrastructuurbeheerder Infrabel is in een gerechtelijke strijd verwikkeld met Publifer, een dochteronderneming van haar eigen moederbedrijf NMBS Holding. Aanleiding zijn de digitale reclameborden in het station Brussel-Zuid, die volgens Infrabel het zicht belemmeren op de reizigersinformatie. Vandaag komt het geschil voor de rechtbank, alweer een absurd hoogtepunt in de interne clash bij de Belgische spoorwegen.

In de centrale hal van Brussel-Zuid hangen sinds kort tientallen digitale reclameborden van 70 inch. Het gaat om een prestigieus project van Publifer, een gezamenlijke dochteronderneming van moederbedrijf NMBS Holding en Clear Channel Belgium. Maar dat is niet naar de zin van infrastructuurbeheerder Infrabel, die verantwoordelijk is voor de steunbalken waarop de panelen werden gemonteerd.

"Deze borden blokkeren duidelijk het zich op de informatieschermen boven de trappen naar de perrons voor reizigers die van opzij naar de trappen wandelen", zegt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken. "Daarom vroegen we Publifer de panelen te verplaatsen, maar zij reageerden zeer arrogant op onze brieven en telefoontjes."

Op 13 oktober stapte Infrabel daarom met een eenzijdig verzoekschrift naar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. De rechter verplichtte de andere partijen tot het onmiddelijk verwijderen van de reclamepanelen, op straffe van 10.000 euro per dag.

Maar die dwangsom hoefde Publifer nooit te betalen, want het tekende onmiddelijk derdenverzet aan. Op 21 oktober werd het oorspronkelijke vonnis daardoor herroepen. In zijn motivatie noemde de rechter de gerechtelijke stappen van Infrabel overdreven en niet hoogdringend. "We moeten dus geen dwangsom te betalen", vertelt Roland Van Kerckhove van Publifer. "Terecht, want we hadden alle nodige toelatingen. Bovendien hingen er op de plaats van de digitale panelen daarvoor al affiches van papier."

En dus komt de zaak vandaag nogmaals voor de rechter. "Infrabel zal al haar rechtsmiddelen uitputten om het recht op informatie van de reiziger te beschermen", laat Baeken weten. De infrastructuurbeheerder eist naar eigen zeggen een minimum aan respect. "Stel je voor dat je wakker wordt met een gigantisch reclamepaneel in je voortuin. Een paneel dat zonder je toestemming werd neergeplant en ook nog werd aangesloten op je eigen elektriciteitsnet. Want dat is wat Publifer doet: voor haar eigen reclame tapt het elektriciteit af van Infrabel."

Schizofrene situatie

Afgelopen vrijdag bereikten de spanningen een nieuw hoogtepunt. Volgens een anonieme bron bij de Holding viel de elektriciteit van de reclamepanelen toen tijdelijk uit. "Pesterijen", klinkt het. Maar Infrabel ontkent de sabotage. "Het is mogelijk dat de stroom werd afgesneden, maar daar zijn we niet van op de hoogte", verklaart Baeken. Het conflict toont aan dat de onderlinge vetes binnen de NMBS Groep steeds openlijker worden geventileerd. Tegelijk wil niemand binnen de NMBS Groep beschuldigd worden van deloyaliteit, wat een schizofrene situatie veroorzaakt. "Wij zijn vragende partij om het geschil rond de tafel op te lossen", klonk het gisteren zowel bij Publifer als Infrabel.