Direct naar artikelinhoud

'Spoor 8' rockt voortaan ook OP12

Met een stek in de programmatie van OP12, het derde net van de openbare omroep, komt Spoor 8 alweer een stapje dichter bij het grote voorbeeld: de 2 meter sessies van Jan Douwe Kroeske.

Spoor 8, het online initiatief van het Gentse productiehuis Tactiqs dat Belgische bands uitnodigt om hun songs op acht sporen op te nemen, is vanaf 13 mei ook op het televisiescherm te zien. Zeven weken lang, immers, zal de openbare omroep de opnamesessies van Spoor 8 uitzenden. Elke maandagavond op OP12, het derde net van de VRT.

Al ingeblikte zowel als nog op te nemen sessies. De namen die gepland staan, zijn deze: The Van Jets, Steak Number Eight, Kapitan Korsakov, Ian Clement, Oscar & The Wolf, Echo Beatty en Dans Dans. Daarmee presenteert Spoor 8 straks het kruim van het inlandse rocklandschap aan de OP12-kijker. Met interviews naast muziekfragmenten, samen goed voor ongeveer twintig minuten fraai in beeld gebrachte muziekportretten.

Eén sessie per maand

Spoor 8 bestaat intussen negen maanden, is een project van de broers Jan en Tom Myny, en wordt telkens opgenomen op niet-alledaagse locaties zoals de Gentse Boekentoren of Museum M in Leuven. Het is gestoeld op de '2 Meter Sessies', het legendarische Nederlandse radio- en televisieprogramma van Jan Douwe Kroeske, en de klassieke Beatlesdubbelaar The White Album, ook op acht sporen ingeblikt. Een technische beperking die noopt tot artistieke creativiteit.

Zei Tom Myny in januari in deze krant: "De bereidwilligheid onder bands is enorm, want voor hen is dit uiteraard een vorm van alternatieve promo. Maar wij willen graag zelf in de hand blijven houden wie voor Spoor 8 in aanmerking komt, dus, ja, we moeten de groepen zelf goed vinden. En het moet ook iets unieks blijven. Eén sessie per maand, dat blijft ons objectief."

Zegt hij nu: "Dit is heel leuk. Op deze manier kunnen we stapje voor stapje groeien. Ik ben benieuwd wat er nog allemaal op het pad van Spoor 8 zal komen."

www.spoor8.com