Direct naar artikelinhoud

Doorgelicht

De Duitse meubelfabrikant e15 heeft enkele ontwerpen van Ferdinand Kramer heruitgebracht. Deze Duitse architect en designer wordt beschouwd als een van de belangrijkste modernisten van zijn generatie. Hij overleed in 1985 op 87-jarige leeftijd. In overleg met zijn erfgenamen presenteerde e15 vorig jaar een eerste reeks van acht stukken van Kramer.

e15 wil in totaal twaalf producten uitbrengen onder de naam Ferdinand Kramer Kollektion. Hij ontwierp ze tussen 1925 en '59, zijn meest creatieve jaren.

Kramer kreeg in de post-WO I-tijd even les aan de Bauhaus-school, maar ging al snel naar München om er een driejarige architectuuropleiding te volgen.

Kramer werkte als architect mee aan Neue Frankfurt, een sociale-woningbouwproject in de jaren van de Weimarrepubliek. Maar toen de nazi's het voor het zeggen kregen, vluchtte Kramer naar de VS.

Vanaf 1938 werkte Kramer in opdracht van de Wereldtentoonstelling in New York van 1939 én timmerde hij aan een reeks meubels onder de naam 'Knock-down', een soort van Flat Pack-meubels avant la lettre.

Kramer werd in 1945 officieel Amerikaans staatsburger, maar keerde in 1952 terug naar zijn heimat om bouwkunde te doceren aan de Goethe-universiteit van Frankfurt.

De FK12 Fortyforty is een ontwerp uit 1945. De zeer eenvoudig ogende bijzettafeltjes - verkrijgbaar in verschillende kleuren poederlak - zijn stapelbaar, waardoor je zelf een kaststructuur kunt uitwerken.

De FK12 Fortyforty kost in witte of zwarte poederlak 305 euro. Voor de typische e15-kleuren moet je rekenen op 357 euro. Een tafeltje met carrara-marmeren inleg klokt af op 420 euro, terwijl de uitvoering met zwart marmer 515 euro kost.

e15 teert vooral op ontwerpen van Philipp Mainzer, maar heeft ook Belgen onder de vleugels. Zo produceert e15 de sculpturale HP01-tafel van Hans De Pelsmacker. Philippe Alph Allaeys heeft bij e15 producten zoals een bed en bijzettafels. (cds)

www.e15.com