Direct naar artikelinhoud

'Te veel boeken, te weinig tijd'

Eén boek is geen boek voor Naninga Lens. Vaak leest ze verschillende werken tegelijk. Boeken stript ze van hun covers omdat zonder de afbeelding op de voorkant de interpretatie volledig open blijft. De val van de mens is haar favoriete onderwerp, maar ook taalspel, humor en vrijheid waardeert ze. Die combinatie vond ze ook terug bij Joke van Leeuwen. "Al van toen ik klein was, wou ik net als zij mijn eigen boeken schrijven en illustreren."

'Ga nooit ergens heen zonder dat je een boek bij je hebt' Michael Ondaatje

"Als ik op reis ga, neem ik graag een boek mee maar kom ik zelden aan lezen toe. Het lukt me nooit goed de mentale reis in het boek te combineren met de fysieke reis die ik aan het maken ben. Om te lezen moet het rustig zijn en op reis zijn er te veel prikkels. Meestal heb ik wel een boek of twee bij me. Nu zijn dat Cortázar (Reis om de dag in 80 werelden) en Derrida (Marges van de filosofie). De beste plaats om te lezen is het atelier op school, daar is steeds wel ergens een kalm plekje te vinden."

'Van alle redenen om een boek te lezen, is plezier wel het meest in ongenade geraakt' Gerrit Komrij

"Door mijn ongeduld komt genieten vaak op de tweede plaats. Als ik een goed boek uitgelezen heb, wil ik het een tweede keer lezen om het dan rustig te savoureren, maar het komt er zelden van door de honger naar nieuwe boeken. Te veel boeken, te weinig tijd."

'Boeken zijn spiegels: je ziet er alleen in wat je reeds in je draagt' Carlos Ruiz Zafón

"Als ik een boek herlees, haal ik er totaal andere dingen uit. Wellicht heb ik sommige boeken ook wat te vroeg willen lezen. Ik ben drie keer opnieuw begonnen in Berlin Alexanderplatz en voelde dat ik het leuk zou vinden, maar om een of andere reden lukte het niet erin door te lezen. Bij de vierde keer was ik vertrokken en wilde ik het geen seconde meer loslaten. Toen het uit was, vond ik het zelfs jammer Franz Biberkopf te moeten missen."

'Woordspelingen herbergen een sleutel tot de realiteit die het woordenboek tevergeefs in elk vrij woord probeert op te sluiten' Julio Cortázar, Around the Day in Eighty Worlds

"Ik ben een grote fan van spelen met en denken over taal, vooral dankzij Barthes. Ik vind het aangenaam wanneer een boek laat zien dat een schrijver zich bewust is van de mogelijkheden om te spelen met taal en betekenis. Nabokov doet dat in Lolita op verschillende niveaus. Zowel met letterklanken als door middel van anagrammen en versprekingen. Cortázar speelt hetzelfde spel."

'Er is geen taal zonder bedrog' Italo Calvino, Invisible Cities

"Vanaf de eerste zin van een boek zit je in een gecreëerde wereld en is alles, hoe waarheidsgetrouw ook, subjectief. De schrijver manipuleert de lezer vanaf het begin. De lezer wordt zo steeds weer meegenomen in een nieuw universum. Dat de lezer zich overlevert aan het spel dat de schrijver met hem speelt, maakt het lezen net interessant. Het gaat niet louter om eenrichtingsverkeer, waarbij de lezer steeds eenzaam van links naar rechts over de pagina's loopt."

En tot slot, haar lijfboek?

"In het vijfde middelbaar las ik La chute van Camus, een boek dat me de liefde voor het lezen bijbracht. De eenvoud en de eerlijkheid van het taalgebruik spraken me erg aan. Later ben ik veel van Camus beginnen lezen en kwam ik uiteindelijk uit bij het Japanse existentialisme van Kenzaburo Oë. Hetzelfde jaar las ik ook Een verlangen naar ontroostbaarheid, een essaybundel van Patricia de Martelaere die me enorm is bijgebleven. Ik ben ook erg fan van Daniel Clowes. Zijn Mister Wonderful en Ghost World zijn wellicht de enige boeken waar ik hardop mee heb moeten lachen. Het is mooi hoe hij zijn harde humor weet te combineren met behoorlijk fragiele personages. Maar het absolute summum blijft Malcolm Lowry's Under the Volcano. De gelaagdheid en het niveau van zelfreflectie, samen met de manier waarop de roman de verbeelding uitdaagt, het is iets waar andere kunstvormen niet altijd in dezelfde mate in slagen."

Volgende week: Nikki Vandervost uit Vilvoorde (13 jaar)