Direct naar artikelinhoud

In oma's kleren

Een week nadat haar grootmoeder overleed, maakte fotografe Klaartje Lambrechts een reeks zelfportretten en stillevens. In het appartement van haar oma, in haar kleren, met haar juwelen. Een laatste keer vastleggen wat uit je handen glipt. 'Dit is mijn ode aan haar trots.'

Klaartje Lambrechts: "Mijn grootmoeder verzorgde zich altijd tot in de puntjes. Ze droeg zorgvuldig uitgekozen kleren, had perfect gelakte nagels. Ze was een bijzondere verschijning en een unieke persoonlijkheid.

"Onze band was heel intens. Zij omvatte het hele begrip familie voor mij. Ik had eerder al eens een foto gemaakt met onze handen in elkaar verstrengeld, om te tonen hoe hecht we zijn.

"Na haar overlijden besloot ik een fotoreeks te maken in haar appartement, waar ik een groot deel van mijn jeugd heb doorgebracht en me altijd zo geborgen had gevoeld. Ik trok haar kleren aan, hing haar juwelen om, als ode aan haar.

"Op een moment dat je afscheid moet nemen, wil je koesteren wat er nog is. Alles wat tastbaar is nog even vastleggen, voor het voorgoed verdwijnt. Je weet dat het appartement verkocht zal worden, de meubels naar de kringloopwinkel gaan, de kleren in zakken naar een goed doel. Dit was mijn manier om met die vergankelijkheid en dat verlies om te gaan. Een manier om aan de rouw te kunnen beginnen."

BIO

Klaartje Lambrechts (1976) werkte eerst tien jaar lang aan de top van de mode-industrie in Antwerpen en Parijs, onder meer als commercieel directeur van het Belgische modehuis A.F. Vandevorst. Anderhalf jaar geleden, na een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, besloot ze zich fulltime te wijden aan fotografie. Hoewel haar fotografische oeuvre nog pril is, werd ze al genomineerd voor onder meer de Grand Prix de la Découverte 2012, categorie Mensen-Portretten (FR). Eerder dit jaar was ze laureate van Photo View en werd ze genomineerd voor de Sony World Photography Award, categorie Kunst/Cultuur (UK). In 2011 won ze de Weekend Knack Award.