Direct naar artikelinhoud

Premier Leterme hoopt op meer redelijkheid van de markten

'Er is geen reden tot paniek', klinkt het bij premier Yves Leterme. 'Het belangrijkste signaal dat ons land kan geven aan de financiële markten is het afgesproken saneringsritme volgen of nog versterken.' De eerste minister wil in het najaar niet alleen de begroting 2012 opstellen, maar meteen ook die van 2013.

De financiële markten lijken steeds minder vertrouwen te hebben in ons land. Ontslagnemend eerste minister Leterme (CD&V) nuanceert. "Er is vooral een grote scepsis tegenover de eurozone", klinkt het. Al erkent hij dat die scepsis nog iets groter is ten aanzien van ons land door de hoge overheidsschuld.

Wat moet er gebeuren om het vertrouwen te herstellen?

"Ik hoop op een beetje meer redelijkheid van de markten. Maar het beste middel om speculatie tegen te gaan is het opstellen van een begroting die het afgesproken saneringsritme volgt. Daarmee leveren we niet alleen het bewijs dat België bestuurd wordt, maar ook dat het land zijn overheidsfinanciën krachtdadig saneert.

"Over zes à zeven weken starten normaal de politieke besprekingen over de begrotingsopmaak. We gaan vasthouden aan die timing. Het voorstel van vicepremier Didier Reynders (MR) om niet alleen de begroting van 2012 aan te pakken, maar tegelijk ook die van 2013, is volgens mij een goed idee. Naast de begroting zullen we ook werk maken van een aantal sociaaleconomische aandachtspunten, zoals het verhogen van de werkzaamheidsgraad en het onder controle houden van de inflatie."

Zal dat volstaan?

"Een van de belangrijkste zaken is de knik in de schuldgraad. Als een van de eerste landen in Europa zijn wij opnieuw onze overheidsschuld aan het afbouwen. Dat blijft zo als we het tekort onder de 3 procent van het bbp houden. Die inspanningen nog versterken zou een zeer positief signaal zijn naar de markten. Tegelijk moeten we ook goed opletten om de economische groei, die in ons land boven het gemiddelde ligt, niet te fnuiken. We moeten dus een evenwicht vinden tussen besparen en saneren. Niet zoals in het Verenigd Koninkrijk waar ze besparingsmaatregelen hebben genomen die het consumenten- en investeerdersvertrouwen onderuit hebben gehaald."

Volgens Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, geeft het feit dat de regeringsonderhandelingen zijn onderbroken een indruk van onbezorgdheid.

"Ik laat die uitspraak voor zijn rekening. Dat is trouwens een zaak van de onderhandelaars. Wie ben ik om daar uitspraken over te doen? Maar we volgen de situatie op de voet en ik heb heel wat contacten. Vrijdag heb ik formateur Elio Di Rupo (PS) en Didier Reynders geïnformeerd over de situatie. Ik heb ook overlegd met Kamervoorzitter André Flahaut (PS). De regering heeft op 20 juli de Europese maatregelen voor de aanpak van de schuldencrisis goedgekeurd. Het voorontwerp van wet wordt nu door de Raad van State bekeken. Begin september zou het dan in het parlement kunnen worden goedgekeurd."