Direct naar artikelinhoud

'De dip ná borstkanker is niet te onderschatten'

De Pink Panther Award voor de strijd tegen borstkanker, uitgereikt door de vzw Think-Pink, gaat dit jaar naar Nathalie Cardinaels. De klinisch psychologe sprong in het oog met haar boek Mindfulness bij borstkanker. 'Bij ex-borstkankerpatiënten volgt de grote dip meestal pas na de behandeling. Dat mogen we niet onderschatten.' Eline Delrue

egenwoordig loopt ongeveer één op de negen vrouwen het risico om borstkanker te ontwikkelen. In Mindfulness bij borstkanker formuleert Nathalie Cardinaels (31), verbonden aan het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, antwoorden op de vele vragen waarmee (ex)-patiënten worstelen: hoe vertel ik het aan mijn partner? Hoe ga ik hier best mee om? Maar je vindt er ook concrete tips, zoals: heb je na de chemosessie een vieze smaak in je mond, drink dan een glaasje bubbels.

Een belangrijk hoofdstuk in uw boek draait om intimiteit bij vrouwen na hun kankerbehandeling. Is dat zo'n gevoelig thema?

Cardinaels: "Zeker. De zin in intimiteit en seks komt vaak niet zomaar vanzelf terug. Het is iets waar je tijd en energie in moet steken. Ik raad koppels aan om hun gesprekken hierover luchtig te houden, met een vleugje humor, zodat het geen zwaar thema wordt.

"Een vrouw die een borst kwijt is, kampt met veel twijfels: zou ik niet beter vrijen met het licht uit? Houd ik liever mijn blouse aan? In het begin raakt de man haar ook niet aan, omdat hij zijn vrouw geen pijn wil doen. Maar zij denkt dan: 'Oei, hij vindt me niet meer aantrekkelijk.' Die misverstanden kunnen pijnlijke situaties opleveren."

Tijdens de chemobehandeling krijgen patiënten al een goeie ondersteuning. U pleit voor een betere opvolging achteraf. Hoe belangrijk is dat?

"Na de behandeling, als alles achter de rug is, blijven de sms'jes van vrienden en familie plots uit. Dan dreigt het zwarte gat. Tijdens de behandeling zitten je lijf en geest op overleefmodus. Pas daarna komt de emotionele verwerking. Je wordt geconfronteerd met je eigen sterfelijkheid, beseft dat het evengoed anders had kunnen uitdraaien. Dat is best choquerend.

"Er is ook veel onbegrip. 'Maar je ziet er zo goed uit', krijgen veel genezen vrouwen te horen. Terwijl ze zich vanbinnen rotslecht voelen. Die dip mogen we niet onderschatten."

Behalve de Pink Diamond kreeg u ook 10.000 euro onderzoeksgeld. Wat bent u daarmee van plan?

"Levenskwaliteit na kanker is ook belangrijk. Daarom willen we die som geld gebruiken in ons onderzoek hoe mindfulness kan helpen bij de nevenwerkingen van de hormoontherapie. Tot vijf jaar na de behandeling moet je elke dag één pilletje slikken. Dat lijkt misschien niet veel, maar het stuurt wel je hormonale huishouding in de war. Die medicijnen lokken een kunstmatige menopauze uit, met alle gevolgen vandien: stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, minder zin in intimiteit. Er zijn veel blijvende neveneffecten."

U geeft al twee jaar mindfulnesstrainingen. Hoe succesvol zijn die?

"De interesse is enorm groot. Die sessies gaan van start na de behandeling en is bedoeld voor alle ex-kankerpatiënten. We doen aan meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en cognitieve technieken. Dat laatste is erop gericht om anders om te gaan met moeilijke gedachten. Het mag spoken in je hoofd, maar je mag je daar niet door laten meeslepen. Het is niet omdat je denkt dat je zult hervallen, dat dit ook zal gebeuren. Dat moet je beseffen. Rust vinden in de onrust, daar draait het om."