Direct naar artikelinhoud

Europa houdt wereldbeurs tegen

Europa wil niet weten van het huwelijk tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse. De concur-rentiewaakhond eist dat het koppel afstand doet van Liffe of Eurex.

"Dit heet mo-no-po-lie", spelt de Financial Times-blog Alphaville, die het voor deze ene keer roerend eens is met de Europese concurrentiebemoeienissen van de Spaanse commissaris Joaquín Almunia.

Toch moeten we een en ander nuanceren. Allerlei nieuwe regels, denk maar aan de MiFID-richtlijn ter bescherming van de beleggers, hebben het knusse privédomein van de beurzen nog maar enkele jaren geleden opengebroken. De beurzen moeten hun modellen ingrijpend aanpassen, ook al omdat de traditionele aandelenhandel eigenlijk nog bitter weinig voorstelt.

Om hun toekomst veilig te stellen, moeten de beurzen leider worden in de activiteiten van de toekomst. Dat zijn, in de eerste plaats, de meer complexe afgeleide producten. Ten tweede zit er meer muziek in de commercialisering van beursindexen dan in aandelentransacties. Ten derde is de business van alle rompslomp na de transactie (clearing, settlement, bewaargeving) lucratief.

Ziedaar de inzet van het fusieplan dat een wereldbeurs met activiteiten in de VS, het VK en continentaal Europa, een jaaromzet van ruim 5 miljard euro en een marktwaarde van minstens 15 miljard euro moet opleveren. Er staat veel op het spel, te beginnen met de verhoopte synergiewinsten van zo'n 300 miljoen euro per jaar.

Globale aanwezigheid

Dat cijfer lijkt plausibel. Beide partners brengen veel lekkers naar de huwelijksdis. NYSE Euronext staat sterk in de traditionele aandelennoteringen. Bovendien krijgt Deutsche Börse een kostbaar vipticket voor de Amerikaanse kapitaalmarkten, met inbegrip van de tempel van Wall Street: The New York Stock Exchange.

In ruil bieden de Duitsers een flinke stap voorwaarts in verticale integratie, die rompslomp na een beurstransactie. Deutsche Börse bezit Clearstream, een gigant met ruim 10.000 miljard euro aan effecten in bewaring. Voorts staat Deutsche Börse sterk in Azië, een heel belangrijke en tot nu blinde vlek voor Euronext. Anders gesteld: de deal geeft beide partijen een echt globale aanwezigheid.

Dat is heel wat. Maar de Duitsers bieden nòg meer. Het hele feest draait bovenal om de bloeiende business van de handel in afgeleide producten. En laat Deutsche Börse nu net een topspeler zijn in rente- en aandelenderivaten. Het bezit Eurex, dat samen met Liffe heer en meester is in Europa. En laat Liffe, de Londense derivatenmarkt, nu net deel uitmaken van NYSE Euronext.

Daar wringt dus het schoentje. Liffe en Eurex in één en dezelfde familie, dat heet mo-no-po-lie. Of toch bijna. Of het nu over renteproducten, aandelen, beursindexen, langetermijn- of kortetermijncontracten gaat, in Europa zullen die producten in 95 procent van de gevallen verhandeld worden op de nieuwe fusiebeurs.

Het ziet er dus naar uit dat het meest spraakmakende beurzenhuwelijk uit de geschiedenis niet doorgaat. Beleggers geloven alvast dat het spelletje afgelopen is. Maar afgelast is het feest nog niet. Wees maar gerust dat de partners alles op alles gaan zetten. Gisteren vloog de Euronext-top halsoverkop naar New York voor spoedoverleg. Later volgen koortsige ontmoetingen met de DB-top. Ze hebben nog enkele weken. Op 9 februari, een vol jaar na de aankondiging van de deal, brengt Europa zijn laatste oordeel uit.