Direct naar artikelinhoud

Bondscoach Carlo Bomans: 'WK-renners moeten nú in vorm zijn'

Het leven van een bondscoach lijkt simpel. Zet de namen van de negen beste renners op papier, stuur ze vervolgens naar het WK in Kopenhagen en laat ze trappen alsof hun leven ervan afhangt. Maar niet zo bij Carlo Bomans. Slapeloze nachten heeft hij al gehad en slapeloze nachten zal hij nog hebben voor hij negen namen op een rijtje heeft. 'Ik probeer het goed te doen. En neen, ik kan niet iedereen tevreden stellen.'

Voor het eerst in twee jaar is hij weer naar de Ronde van Spanje gekomen. Een beleefdheidsbezoekje wil Carlo Bomans het net niet noemen. "Een studieronde", zegt de bondscoach. En toch. Grote lessen zal hij niet kunnen trekken uit zijn tweedaagse bezoek aan deze Vuelta. "Ik zal niet veel wijzer zijn wanneer ik vrijdagmorgen in Vigo weer het vliegtuig naar België neem."

Dat komt zo. Wie goed rijdt in de Ronde van Spanje - Jurgen Van den Broeck, Kevin Seeldrayers, Maxime Monfort - kan over drieënhalve week op een strak parcours als dat van Kopenhagen weinig of niets gaan doen. Wie wél iets kan betekenen in Kopenhagen - Philippe Gilbert of Tom Boonen - is ofwel niet in de Vuelta, of komt in deze ronde niet aan zijn trekken.

"Ik heb met Tom Boonen gesproken. Veel kansen zijn er hier niet voor hem. Donderdag zou kunnen. En dan zondag de slotdag in Madrid. En verder hoor ik dat deze Vuelta enorm lastig is voor hem."

Boonen is nochtans een van de weinige certitudes die Bomans op zijn lijstje heeft staan. Zelfs al maakt hij sinds zijn overwinning in Gent-Wevelgem niets meer klaar. Philippe Gilbert staat natuurlijk helemaal bovenaan. Hoe moeilijk kan het zijn om daar nog zeven namen aan toe te voegen na een seizoen waarin de Belgen het mooie weer maakten? Nick Nuyens won de Ronde van Vlaanderen, Johan Vansummeren Parijs-Roubaix, Thomas De Gendt slaat velen met verstomming, Björn Leukemans zit ook weer aan zijn beste vorm.

Bomans: "Iedereen spreekt van een grote weelde, maar dat is niet zo. Helemaal niet zelfs. Dinsdagavond heb ik met Rik Van Slycke (ploegleider bij Quick Step, MG) een spelletje namedropping gedaan. Welnu, het lijstje stopt snel. Ik moet Leif Hoste vervangen, Frederik Willems, Sébastien Rosseler en Mario Aerts. Die kunnen er allemaal niet bij zijn. Zij hebben vorig jaar wel het mooie weer gemaakt. Zoek ze maar, de renners die deze vier kunnen vervangen. Maxime Monfort is geen eendagscoureur, zegt hij. Dat vindt Thomas De Gendt ook. Zij geloven niet dat ze veel kunnen doen in Kopenhagen."

Wat meer is: een geslaagd voorjaar telt niet meer mee, vindt Bomans. Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gewonnen of niet. "Dat heb ik ook aan Nick Nuyens en Johan Vansummeren gezegd. Het WK is geen beloning voor wie de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix won. Ik ben op zoek naar renners die nú in vorm zijn. Dat begrijpen ze ook wel. Nuyens sukkelt nu met zijn pols. Ik wacht af hoe erg het is."

Maandag 12 september maakt Bomans de namen van negen WK-gangers beperkt. Tegen die tijd heeft hij ongetwijfeld ook met Philippe Gilbert gesproken. "Binnenkort vertrekt hij naar Canada voor de wedstrijden in Québec en Montréal. Ik wacht die koersen af voor ik een definitieve selectie maak."