Direct naar artikelinhoud

Megadeal geeft Euronav vleugels

De aankoop van 15 supertankers legt de Antwerpse rederij Euronav geen windeieren. Beleggers reageren enthousiast op de megadeal met Maersk. Op de beurs schoot het aandeel gisteren 6,9 procent omhoog.

Het aandeel klom aanvankelijk zelfs 23 procent hoger naar 10,55 euro. Aan het slot van de handelsdag zakte de koers naar 9,25 euro, goed voor een winst van 6,9 procent.

De beleggers gaan ervan uit dat de mega-aankoop Euronav een pak meer winst zal opleveren. Financiële analisten voorspellen de Belgische rederij alvast een mooie toekomst. Een koersdoel van 20 euro ligt in het verschiet.

Geschorst aandeel

Na de koersopstoot bedraagt de beurswaarde van Euronav 500 miljoen euro, een pak minder dan de 720 miljoen euro (980 miljoen dollar), die het bedrijf moet neertellen voor de supertankers.

De handel in Euronav was vorige week maandag geschorst, toen de eerste geruchten over de megadeal van bijna één miljard dollar opdoken. Zondag was de koop beklonken.

Gisterennamiddag werd de handel hervat, nadat Euronav informatie had vrijgegeven over hoe de rederij de aankoop van de supertankers zal financieren.

Die operatie zal via verschillende kanalen verlopen. Euronav gaat voor 368 miljoen euro (500 miljoen dollar) geld lenen bij de banken.

Kapitaalsverhoging

Er wordt voor 173 miljoen euro (235 miljoen dollar) achtergestelde leningen uitgegeven en er komt een kapitaalsverhoging van 257 miljoen euro (350 miljoen dollar).

Voor die kapitaalsverhoging worden kleine beleggers gepasseerd. Een groep van grote investeerders mag intekenen op de kapitaalverhoging tegen een koers van 6,70 euro per aandeel. Die uitgifteprijs komt overeen met de gemiddelde koers van het aandeel in de voorbije maand, zegt Euronav.

Bij die investeerders zitten onder meer BHR Capital, Glendon Capital Management, Solus Alternative Asset Management, York Capital Management Global Advisers en GoldenTree Asset Management.