Direct naar artikelinhoud

auto Chrysler keert in 2011 terug naar beurs

Sergio Marchionne, de topman van de Amerikaanse autobouwer Chrysler, bevestigde gisteren dat “de vooruitzichten” voor de beursgang in de tweede helft van 2011 goed zijn. Hij verzekerde daarbij dat de groep nog daarvoor opnieuw zwarte cijfers zal schrijven. Chrysler verdween vorig jaar van de beurstabellen. De autobouwer had in april een gerechtelijk akkoord aangevraagd en bereikte twee maanden later met de Italiaanse sectorgenoot Fiat een akkoord, waarbij Fiat een belang verwierf van 20 procent.

Griekenland

Hervormingen gaan van start

De Griekse regering heeft gisteren het startschot gegeven voor twee (onpopulaire) hervormingen die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds van het land eisen. Pas dan krijgt het land de vierde schijf van 15 miljard euro van een lening van 110 miljard euro. De arbeidsmarkt wordt geliberaliseerd en de lonen bij de overheidsbedrijven worden verlaagd.

In een wetsontwerp dat ter goedkeuring naar het parlement gaat, blijft het minimumloon behouden op 740 euro, maar de tekst biedt wel de mogelijkheid tot salarisverlagingen in de privésector. Werknemers ontslaan wordt ook gemakkelijker.

De grote vakbonden hebben al opgeroepen tot een algemene staking op 15 december, de achtste dit jaar.

Arbeid

Erkenning arbeids-bureaus valt weg

De Vlaamse regering heeft definitief het licht op groen gezet voor de nieuwe regelgeving voor private arbeidsbureaus. In de nieuwe wetgeving vervalt de verplichte erkenning voor private bureaus die arbeidsbemiddelingsdiensten leveren, met uitzondering van de uitzendkantoren. De reglementering is nu in overeenstemming met de Europese Dienstenrichtlijn.