Direct naar artikelinhoud

Topmanfinanciële waakhond moet derde van loon inleveren

Jean-Paul Servais, topman van markttoezichthouder FSMA, zal na zijn omstreden herbenoeming een derde van zijn loon inleveren. Dat beslisten zijn voogdijministers Koen Geens (CD&V) en Johan Vande Lanotte (sp.a).

De gewezen kabinetschef van oud-financiënminister Didier Reynders (MR) kon - tot verbazing van velen - zijn hachje redden in de benoemingscarrousel van de federale regering. Eerst leek het erop dat Jean-Paul Servais de komende zes jaar samen met zijn baan ook zijn loon van 420.000 euro zou kunnen behouden. Voogdijminister Koen Geens (CD&V) gaf dat dinsdag ook mee in de commissie Financiën. "Het salaris van de voorzitter van de FSMA" zei de CD&V'er toen in het parlement, "is historisch en reglementair gebaseerd op dat van de vicegouverneur van de Nationale Bank en ligt vast op 420.000 euro."

De FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) is de opvolger van de CBFA, de veel ruimere Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen.

Maar uiteindelijk blijft dan toch niet alles bij het oude voor Servais. De bevoegde ministers, Geens en Vande Lanotte, deden afgelopen week aan het kernkabinet het voorstel om het loon van Servais af te toppen tot het loon van premier Elio Di Rupo (PS). Dat bedrag mogen de laatst benoemde overheidsmanagers nog jaarlijks opstrijken, al bestaan er heel wat uitzonderingen op.

Incompetent

Het kernkabinet stemde in met het voorstel van CD&V en sp.a. "De koppeling met het loon van de vicegouverneur van de Nationale Bank vervalt", zegt Geens aan deze krant. "Voortaan zal het loon van de voorzitter van de FSMA ingeperkt worden tot 290.000 euro." Servais werd al op de hoogte gebracht van zijn looninlevering van 130.000 euro of 30 procent en stemde ermee in. Zijn benoeming was nog niet formeel in orde, het bleek niet moeilijk om de voorwaarden nog aan te passen.

Aan het loon van de toplui van de Nationale Bank verandert voorlopig niets. "Daaraan kan de regering niet raken", zegt Geens. "De regentenraad van de Nationale Bank beslist daarover. De politiek mag zich daar niet mee bemoeien."

De FSMA heeft veel macht en prestige verloren de laatste jaren. Het bankentoezicht werd na de wereldwijde crisis in 2011 onttrokken aan de FSMA en overgeheveld naar de Nationale Bank. Servais verloor persoonlijk zijn doorslaggevende stem in het directiecomité, en het auditcomité kreeg meer in de pap te brokken.

Het waren oppositiepartijen N-VA, Ecolo/Groen en Vlaams Belang die het hoge loon van Servais en zijn karige inbreng in de debacles bij Fortis, Dexia, KBC en Ethias dinsdag in de commissie in herinnering brachten. "Het Franse Cour des Comptes", merkte N-VA'er Peter Dedecker op, "dicht hem weinig anders toe dan algehele incompetentie. De FSMA wordt niet meer al te ernstig genomen met een dergelijke figuur aan de leiding."

Geens antwoordde daarop dat Servais over "nuttige en noodzakelijke ervaring beschikt".