Direct naar artikelinhoud

Banken zeggen neen tegen Barroso

Josef Ackermann, CEO van Deutsche Bank, distantieert zich van het plan van Commissievoorzitter Barroso om de Europese banken met kapitaalinjecties te versterken.

"Het debat over de herkapitalisering van de banken is contraproductief." De Zwitserse topbankier Josef Ackermann vindt dat de Europese Commissie de bal misslaat. De banken verplichten om hun kapitaalbuffers aan te dikken, zoals Barroso wil, is een slecht signaal. Beleggers zullen nu denken dat een faillissement van Griekenland waarschijnlijker wordt.

De Europese Unie wil de kapitaalbuffers van de banken versterken zodat ze opgewassen zijn tegen een volgende crisis. Maar Ackermann vreest dat de crisis net zal verscherpen als Europa zijn plan doorzet. Van de beleggers zullen de banken geen geld krijgen, dus zullen ze moeten aankloppen bij de Europese lidstaten, wier schulden de hoogte in zullen gaan, waardoor hun financieel plaatje er nog slechter bij komt te staan.

Ackermann ziet in een nieuwe kapitaalronde voor de banken niet het eigenlijke probleem. Banken hebben zich in de voorbije jaren versterkt. Het grote probleem is eerder dat staatsobligaties door de dreiging van een Grieks faillissement niet langer gelden als risicovrije investering. Ze hebben daardoor hun aantrekkelijkheid als belegging grotendeels verloren.

'Onzin'

Ook de grote Franse banken, BNP Paribas en SocGen, lieten weten niks te voelen voor een nieuwe veel te dure kapitaalronde. "Waarom zouden we aan de huidige lage beurskoersen geld moeten ophalen," citeerde de Financial Times een Franse topbankier.

Ackermann krijgt ook steun in eigen land. De oorzaak van de huidige crisis ligt niet bij de banken, maar bij de overheden die zich te veel in de schulden hebben gestoken, zegt Heinrich Haasis, voorzitter van Sparkassen. "Het is echt onzin, om nu te zeggen: de overheden betalen hun schulden niet meer terug en dus geven zij de banken centen om zich hiertegen te wapenen."

De Europese Bankenautoriteit EBA bestudeert hoeveel kapitaal elke bank moet ophalen. Bij die oefening zouden alle staatsobligaties van probleemlanden in het eurogebied tegen hun huidige, lagere marktwaarde gewaardeerd worden. Financiële instellingen met een kernkapitaal van minder dan 9 procent zouden dan verplicht worden vers kapitaal op te halen.