Direct naar artikelinhoud

'Kernwapens moeten weg uit Kleine Brogel'

Ex-premiers Mark Eyskens en Jean-Luc Dehaene (allebei CD&V) scharen zich achter een opiniestuk dat oproept komaf te maken met de kernwapens in Kleine Brogel. 'We moeten wachten op de NAVO', reageert defensieminister en partijgenoot Pieter De Crem.

Gevaarlijk, duur, volkomen nutteloos en contraproductief. Dat zijn de argumenten waarmee CD&V'er Benoit Lannoo, gewezen woordvoerder van cdH-vicepremier Joëlle Milquet, komaf maakt met de nood aan kernwapens in Kleine Brogel. "CD&V moet zich achter de verwijdering van de kernraketten op Belgisch grondgebied scharen en ervoor zorgen dat die beslissing in samenspraak met de NAVO effectief genomen wordt voor de 70ste verjaardag van de aanval op Hiroshima, op 6 augustus 2015", klinkt het. Lannoo wordt geruggensteund door partijtoppers als Jean-Luc Dehaene, Mark Eyskens en Luc Van den Brande.

Het standpunt ligt enigzins moeilijk binnen de partij. Officieel zijn er helemaal geen kernwapens in ons land. Zeker wat defensieminister Pieter De Crem betreft, ligt het allemaal zo simpel niet. "Ik ben bereid alle initiatieven en inspanningen voor een wereld zonder kernwapens te steunen. Maar wij zijn ook lid van de NAVO, dat nog steeds een nucleaire strategie volgt. Het eenzijdig opzeggen van ons engagement is mij te kort door de bocht." De Crem vindt ook dat België de ontwapeningsonderhandelingen tussen de VS en Rusland moet afwachten.

NAVO-fan

Belangrijk detail: De Crem aast op de post van NAVO-secretaris-generaal, die half 2014 vrijkomt. Zelf wil hij die ambitie nog steeds niet uitspreken, maar in dat licht is het allerminst vreemd dat hij de logica van het politiek-militaire bondgenootschap volmondig steunt. "Ik ben al sinds mijn geboorte een grote fan van de NAVO", klinkt het laconiek.

Het is niet de eerste keer dat CD&V zich tegen kernwapens kant. Drie jaar geleden nog lekte WikiLeaks een nota waaruit bleek dat toenmalig premier Yves Leterme zich wilde aansluiten bij een initiatief van Nederland, Duitsland en Italië om de VS-kernwapens uit onze contreien te laten weghalen. Het was toen, aldus de nota, De Crem die zijn premier terugfloot. De minister van Defensie wuift het verhaal weg, en ontkent dat hij geïsoleerd staat. "Ik denk niet dat iemand zich wil losmaken van de NAVO."

Lannoo en zijn partijgenoten verwijzen in het opiniestuk naar VS-president Obama, die meermaals pleitte voor een einde van het kerntijdperk, en initiatieven van de Duitse en Nederlandse christendemocratische partijen, die zich uitspreken tegen kernwapens in Europa. Of De Crem zich wil aansluiten bij die klare taal? "Mijn mening is toch duidelijk? Ik denk niet dat iemand mij al betrapt heeft op een troebel standpunt."